Niet betuttelen

Door Esther van Etten - 8 juli 2019

Goed bedoeld, maar zo anders geïnterpreteerd. Herkenbaar? Het gezonder maken van kantines op sportcomplexen krijgt niet altijd overal een warm onthaal. Iets waar ik steeds weer aan moet wennen, maar waar ik óók begrip voor moet opbrengen. Mijn dagen zijn immers gevuld met gesprekken over gezond eten en voedingsadviezen om gezondheidsklachten te verminderen. Dan kan ik niet verwachten, dat iedereen meteen in het startblok staat om mee te veranderen.

Niet fit, pijnlijke darmen, overgewicht, hoog bloedsuiker kunnen allemaal gevolgen zijn van ongezonde voeding. Niet direct hele ernstige problemen maar kunnen het dagelijkse functioneren aardig belemmeren. Omdat ik deze klachten zo vaak in de praktijk tegenkom, wil ik mijn steentje bijdragen door meer bewustwording te creëren.

Waar? Overal!

Thuis, op school, op het werk maar ook in de sportkantine. Voor mij een logische combinatie, maar daar zijn de meningen nog over verdeeld. En dat mag. De les lezen is het laatste wat ik wil doen. Het is tenslotte inderdaad iemands eigen keuze wat er gegeten wordt. Maar dan moet er wel een keuze zijn! En juist daar wrikt de schoen. In veel kantines is er geen keuze en staat de vette hap ver bovenaan. Daarom vind ik het woord betutteling hier niet op zijn plaats. Aan betuttelen willen we niet doen, aan bewustwording creëren wel.

Make-over

Aan alle doorzetters die graag verandering willen zien, houd vol. Geef jouw missie voor een kleine of groter gezonde kantine make-over niet op! Met de ruim 1.500 gezondere sportkantines gaat het goed. Maar we willen meer, blijf investeren.

Neem de Oranje Leeuwinnen als voorbeeld. Het damesvoetbal komt van ver, heeft veel obstakels moeten overwinnen. Maar ze stonden in de finale van het WK voetbal 2019. Wie had dat tien jaar geleden gedacht? Voor mij, een mooie inspirerende race! Trots op de oranje leeuwinnen!

 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 8 juli 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels