Met elkaar kun je veel bereiken

Door Esther van Etten - 23 augustus 2018

Zon, zand, topsport en veel publiek waren de hoofdingrediënten van de Team:Fit inspiratiesessies dit jaar. Misschien was je erbij? Ik hoop het! Want anders heb je zeker wat gemist. In Utrecht, Den Haag en Apeldoorn kwamen vrijwilligers, bestuursleden en medewerkers van sportverenigingen, clubs en accommodaties bijeen om zich te laten informeren, inspireren en kennis met elkaar te delen. Allemaal met maar één doel: het uiteindelijk realiseren van een gezondere sportkantine!

Dat het niet makkelijk is om oude patronen te doorbereken, is bekend. Vasthouden aan gewoonte is veilig, je weet immers wat je hebt. Het vertrouwde kantine-assortiment van bier, bitterballen, zakjes snoep en frisdrank zorgt voor omzet. Een belangrijke tip die ik mee heb genomen uit de presentatie van gedragswetenschapper Roel Hermans, is dat je eventuele weerstand moet erkennen. En er niet tegen in gaan. Uiteindelijk is het belangrijk dat mensen er zelf achter komen waarom een gezondere sportkantine nodig is.

Tegelijkertijd zul je merken dat je ook veel medestanders hebt. En die medestanders kunnen jou helpen. Plaats een oproep op Facebook of op de website van de vereniging of club. Je zult zien dat het leeft en dat je niet alleen staat. En met elkaar kun je veel bereiken.

De juiste aanpak

Er is niet één gouden standaard, maar naar aanleiding van de Team:Fit-sessies wil ik je een aantal tips meegegeven:

  • tref voorbereidingen en neem mensen mee bij idee en ontwikkeling;
  • maak een werkgroep (3-4 vrijwilligers);
  • doe een Kantinescan;
  • start klein en neem kleine stappen;
  • houd het makkelijk; zorg ervoor dat vrijwilligers de nieuwe ‘gerechten’ kunnen maken;
  • heb aandacht voor presentatie en uitstalling;
  • zorg dat de gezondere alternatieven lekker en smaakvol zijn.

De weg naar brons is bij ons nog steeds in volle gang. Onze appgroep ‘de gezondere voetbal kantine’ wordt regelmatig gebruikt om afspraken vast te leggen. En de jonkies in onze werkgroep zorgen voor de bekende humor en gooien er af en toe een plaatje van chips en frisdrank op. Ik vind het allemaal prima, humor mag zeker. Deze jonkies denken en doen mee! Ik snap ook dat ze mijn ideeën over gezonde voeding nog niet volledig met mij delen. Maar stapje voor stapje komen we er wel.

Een begroting is gemaakt, afspraak met de Sligro is een feit, de banner is klaar. Kortom: we zijn volop in beweging! SV de Rijp gaat de volgende gezondere sportkantine worden, dat wordt dan nummer 1.307.

Wie volgt?

Doe mee

Ook aan de slag met Team:Fit? Meld je vereniging aan bij Team:Fit. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Doe mee!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 23 augustus 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels