Keuze en verantwoordelijkheid

Door Esther van Etten - 8 februari 2018

Met enige regelmaat word ik gezien als een soort gezondheidsgoeroe. Niet zo heel gek natuurlijk als je bedenkt dat voeding sinds mijn afstuderen in 1994, mijn volle aandacht heeft. En die rol vervul ik graag, met passie en plezier. Als ik de kantinebeheerder van de plaatselijke voetbalvereniging tegenkom, vraagt hij altijd met een grote glimlach plagerig of ik een blikje energiedrank wil.

Hij weet dat ik een groot tegenstander van dit suikergoedje ben. Maar mijn informele voorlichting, tijdens de rust of op een gezellige zaterdagmiddag na de wedstrijd, heeft gewerkt. 'Onze' kantine verkoopt geen blikjes met die rommel. En op deze vrolijke manier maakt hij duidelijk dat mijn boodschap, om geen energiedrankjes te verkopen, is aangekomen. En als het werkt, ben ik graag de wandelende gezondheidsboodschapper.

Verandering

Positieve boodschappen geef ik graag door. Daarom is het goed om te blijven herhalen welke positieve effecten gezonde voeding kan hebben. Meer energie, een stabieler gewicht, geen vermoeidheidsdipjes in de middag, een goede stoelgang en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook als je een goede sportprestatie wilt neerzetten, is het belangrijk dat je het lijf op de juiste manier voedt. Zowel voor als na de sportinspanning. En die koppeling wordt gek genoeg in de sportkantine nog te weinig gemaakt. Maar daar gaat de komende jaren ook zeker verandering in komen!

Af en toe

Want kantinebeheerders, bestuursleden, voorzitters en vrijwilligers vinden het steeds belangrijker om een goed en verantwoord aanbod te hebben in de kantine. Onze boodschap, wordt jullie boodschap! En nee, we gooien de bitterballen niet aan de kant en laten de frituur niet links liggen. Want op z’n tijd is een bitterballetje een lekkere snack. Maar wel zo af en toe en niet ieder weekend. En dat is de moeilijkste uitdaging. Balans, en met mate.

Wirwar

Uiteindelijk is het iedereen zijn of haar eigen keuze en verantwoordelijkheid wat er gegeten en gedronken wordt. Maar goede voorlichting is belangrijk en helpt om een goede beslissing te kunnen maken. En daar proberen wij, Team:Fit, jullie bij te helpen. In de wirwar van informatie is het lastig en tijdrovend om de juiste boodschap eruit te halen. Wij zijn er om, samen met jullie, te werken aan een gezonde omgeving. Het realiseren van een gezonde sportkantine. We streven naar zoveel mogelijk bronzen kantines, die uiteindelijk allemaal doorgaan voor Goud. 

Vragen?

Daarom een oproep aan jullie. Ik heb vragen nodig. Vragen over voeding van jullie. Wat wil je weten? Waar loop je tegen aan? Stel je vraag via Twitter of Facebook en ik ga ermee aan de slag.

Ik zie jullie vragen graag tegemoet. Kom maar op!

En heb je dit weekend nog iets te vieren in de kantine? Zet dan eens deze vrolijke broodslang op tafel!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 8 februari 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels