Goud en nieuw!

Door Esther van Etten - 8 januari 2018

Laten we van 2018 een gouden jaar maken! Goud, het hoogst haalbare voor een sporter. Ontelbare trainingsuren zonder publiek, waar doorzettingsvermogen, motivatie en discipline nodig zijn om van een sporter een mogelijke kampioen te maken.

We kunnen tenslotte niet allemaal op het hoogste podium staan. Uiteindelijk is het maar voor een enkeling weggelegd en daarom zo bijzonder. Ik ben heel benieuwd wie er zich in februari tot Olympisch kampioen mag kronen. Wij moeten nog even wachten. En de sporters? Die zitten in hun laatste fase van voorbereiding.

Het hele seizoen is in perioden verdeeld en de voeding is hierop aangepast. Want voor iedere training gelden weer andere voedingsrichtlijnen. Zo vraagt bijvoorbeeld een krachttraining om meer eiwitten in de voeding ten opzichte van een duurtraining. In mijn praktijk zie ik veel (top)sporters en tijdens de intake neem ik ook altijd het trainingsschema met de sporter door om vervolgens daarop weer goede voedingsschema’s te maken.

Een hele grote groep topsporters weet gelukkig dat voeding hen kan helpen in hun gouden missie. Want hard trainen op een lege accu, dat geeft vermoeidheid. De juiste hoeveelheid energie is nodig om het lichaam hard te kunnen laten werken. En vergeet niet dat spieren na een training moeten herstellen. Door rust maar ook door een goede maaltijd.

Olympisch kampioen worden is, laten we zeggen, bijna een onmogelijke klus. Wat minder lastig is en zeker haalbaar, is om van een 'gewone' kantine een 'gouden' kantine te maken. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is: doorzettingsvermogen en een aantal enthousiaste vrijwilligers. That’s it. Niets meer en niets minder.

4 pijlers

De 4 belangrijke pijlers voor een topsporter als het om voeding gaat zijn:

  1. Energie
  2. Herstel
  3. Weerstand
  4. Vocht


Deze 4 thema’s kunnen we ook toepassen in de sportkantine door extra aandacht aan te geven en er producten aan te koppelen.

Pijler 1: Energie

Wist je dat een volkoren boterham vol goede koolhydraten en vezels zit? En dat je deze voedingsstoffen nodig hebt wanneer je veel moet rennen? Eet na een wedstrijd een volkoren boterham in plaats van een bakje patat.

Energie: appeltoast

Pijler 2: Eiwit

Na een training moeten spieren herstellen. Eiwitten zijn dan het enige geschikte tussendoortje. Probeer in de kantine eens een bakje kwark met vers fruit aan het assortiment toe te voegen.

Eiwit: kwark en fruit (Brinta kan er eventueel uitgehaald worden)

Pijler 3: Weerstand

Vitamine C is belangrijk voor een goede weerstand, helemaal in de winter. Blijf ook in de winter fruit verkopen. Kies voor fruit uit het seizoen: peren en mandarijnen zijn nu volop te verkrijgen. En niet te vergeten erg lekker!

Pijler 4: Vocht

Na een training is het belangrijk om aandacht te hebben voor het verlies van vocht. Ook bij kinderen. Wanneer het koud is hebben we de neiging om minder te drinken. Zorg ervoor dat kinderen in de rust ook wat drinken. door water en thee aan te bieden. Bied geen sportdrankjes aan, deze zijn niet nodig!

Deze 4 pijlers geven topsporters een goede basis! Nu de sportkantines nog. De velen sportkantines die we in Nederland rijk zijn kunnen ook streven naar hun eigen kampioenscertificaat. Die van de Gouden sportkantine. We gaan voor Goud, net als alle olympische sporters. Jullie ook?

Laten we 2018 het jaar van de gouden sportkantine maken!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 8 januari 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels