Expeditie Robinson

Door Esther van Etten - 10 december 2018

Terwijl het buiten bijna 10 graden is, zetten we deze maand een grote stap de winter in. Op naar kou, regen, wind en heel misschien wel ijs. Laat maar komen, ik ben er klaar voor! Buiten trainen in de wintermaanden geeft mij energie. Ik vind het heerlijk, vooral na een dag binnen gewerkt te hebben. Maar voorlopig geen ijskou voor ons. De natuur is redelijk van slag. En dat houdt mij steeds meer bezig. Maar waar moet je beginnen? Altijd als eerste bij jezelf!

Daarom ligt mijn focus het aankomende jaar bij het gezonder maken van het assortiment in de kantine mét aandacht en respect voor de wereldbol. Want het blijkt dat wij mensen een aardige plaag zijn voor moeder natuur. Verminderen van plastic is focus nummer één. En blijkt eigenlijk niet zo moeilijk te zijn. Want sportdranken in plastic flesjes zouden in de gezondere sportkantine plaats kunnen maken voor water uit de kraan, eventueel aangelengd met een klein beetje limonade.

Kunnen kiezen

Minder plastic, minder suiker: ik juich het toe. Maar je krijgt niet meteen iedereen mee. Er is altijd een groep leden, die niets anders wil. Geen verandering in ‘hun’ kantine. Maar er mag toch wel gekozen kunnen worden? Ik wil niets liever dan dat mensen zelf kiezen. Maar als de keuze: snoep, chips of een rolletje drop zou zijn, dan heb je maar één keuze: de ongezonde. Als ik een kind dat mij om een flesje frisdrank vraagt een glas water zou geven, omdat ik dit beter voor hem of haar vind, dan geeft dat weerstand. Begrijpelijk, want hoe goed bedoeld ook, we moeten niet iets opleggen.

Samensmelting 

Daarom gaan we voor samenwerking. Ofwel, de samensmelting van kamp gezond en kamp ongezond, om in Expeditie Robinsontermen te spreken. En richten we ons op een gezamenlijke doelstelling: een gezellige, winstgevende kantine die rekening houdt met de wensen van alle leden zonder in keuze te beperken. Hoe? Daar lees je alles over op de Team:Fit website. Over hoe je je team samenstelt, inspiratie voor lekkere hapjes en drankjes, tips en tricks voor je financiële situatie en verhalen van clubs die je voorgingen.

‘Great things never came from comfort zones’

Proost op 2019! 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 10 december 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels