Een positieve blik op de toekomst

Door Esther van Etten - 30 april 2020

In het normale sportleven staat ‘anderhalve meter’ voor afstand tussen de sporter en de tegenstander, de keeper of scheidsrechter. Elkaar de ruimte geven om het spel fair te spelen. In de afgelopen paar maanden heeft het begrip een heel andere lading gekregen. We houden nu afstand om elkaar gezond te houden.

Ik werk veel met topsporters en deze maatregelen treffen ook hen heel hard. Geen competities, geen gezamenlijke trainingen, geen Europees kampioenschap of Olympische spelen. Schakelen van presteren op het allerhoogste niveau naar een challenge met wc-papier. En natuurlijk, sport is ‘maar’ sport, maar er is zoveel aan sport verbonden. De mensen die wekelijks de clubboekjes binden, de supporter die ieder weekend langs de lijn staat, de klusjesmensen, de koffieschenkers, de banenonderhouders en de kantinemedewerkers. Veel staat stil. Is het dan nu niet juist de tijd om te zaaien?

Zullen we alvast gaan nadenken over hoe we in de (nabije) toekomst weer wat actiever aan de slag mogen gaan? Deze periode leert ons hoe belangrijk gezondheid voor ons allen is en dat iets onbekends ieders gezondheid hard kan treffen. Zal heel Nederland er dan voor open staan om stapje voor stapje aan een gezondere samenleving te willen werken?

Want dit is niet vanzelfsprekend. Het is niet een kwestie van even een dieet volgen en klaar. Nee, van supermarkt tot sportkantine, iedereen kan een deel van zijn verantwoordelijkheid pakken om een stukje gezondheid in onze leefomgeving te brengen. Zet bijvoorbeeld geen blikjes frisdranken en energiedranken meer bij de kassa en verklein de portiegrootte. Ze hoeven niet te verdwijnen, maar het mag allemaal wel wat minder.

Wat ik hoop, is dat er meer ruimte komt om echt aan onze gezondheid te gaan werken. Geen kortetermijnoplossingen. Een gezondere sportkantine past helemaal in het langetermijnplaatje. Dus: doe mee en ga juist nu aan de slag, tref voorbereidingen en maak met een elkaar een plan.

De Team:Fit coaches zijn er klaar voor om jullie verder te helpen, met of straks hopelijk weer zonder anderhalve meter afstand!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 30 april 2020
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.