Een gouden combinatie

Door Esther van Etten - 20 september 2020

Het startschot voor een nieuw spannend sportseizoen is gegeven door de Nationale Sportweek. Rekening houdend met het bekende virus, is deze week vol goede energie van start gegaan. Aandacht voor bewegen en sport is nodig, want we zijn sinds de coronamaatregelen minder gaan sporten. Vooral kinderen hebben het nodig om met andere leeftijdsgenoten onder begeleiding te trainen. Het wegvallen van die prikkel zorgde ervoor dat een derde van alle kinderen tussen zes en twaalf jaar niet wekelijks sportief in actie kwam.

Tijdens deze sportweek staat iedere dag een belangrijk thema centraal. Eén van die negen thema’s is sport en voeding. Mijn hart maakte een sprongetje, er is aandacht voor mijn specialisatie! Voeding en sport, ze horen bij elkaar. Het bereiken van topprestaties lukt niet zonder de juiste voeding. Iedere topsporter is zich ervan bewust dat haar of zijn voeding in orde moet zijn om te herstellen, om voldoende energie te hebben tijdens training of wedstrijd, om niet te veel te wegen, maar ook niet te licht te zijn en om geen blessures te krijgen. Kortom: voeding is net zo belangrijk als trainen.

En die boodschap wil ik ook aan jullie meegeven. Aan kantinemedewerkers, bestuursleden, ouders en leden: voeding heeft jullie aandacht nodig. Het is namelijk nog steeds niet vanzelfsprekend dat we gezondere keuzes maken. Wij kunnen kinderen leren om water te drinken na de wedstrijd of een volkoren boterham te eten in plaats van frituur. Maar dat moeten we wel willen. Een uitdagende tijd met nieuwe kansen, naast moeilijke beslissingen ook veel mogelijkheden. De gezondere sportkantine is een mogelijkheid. Laat kinderen opgroeien in een inspirerende omgeving waarin sport en gezonde voeding elkaar aanvullen.

Inspireer en motiveer, hoe mooi als jouw sportclub dit kan bereiken bij de leden!

Ter afsluiting en inspiratie een lekker recept voor een Vitamine boost smoothie.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 20 september 2020
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.