Duidelijk, simpel én stap voor stap

Door Esther van Etten - 10 januari 2019

“Denk je nu echt dat we aan vrijwilligers kunnen vragen of zij pesto op volkoren brood willen smeren?”. Deze vraag dreunt door in mijn hoofd. Een voor mij zo normale handeling bleek in de praktijk bij de kantinebeheerder weerstand op te roepen. Iedere club en vereniging heeft leden nodig die in hun vrije tijd kantinediensten draaien. Kun je verlangen dat ze broodjes gaan smeren? Fruit en water promoten? Kleinere snoepzakjes maken? Kortom: handelingen verrichten die nieuw zijn en daardoor extra aandacht nodig hebben? Vooral in het begin. Mijn ervaring leert dat het zeker kan! Zorg wel dat je je vrijwilligers duidelijk maakt wat je van ze verwacht en neem ze stap voor stap mee in de veranderingen.

"Zet mij maar aan het werk"

Hoe duidelijker je het voor de vrijwilliger maakt, hoe makkelijker de verandering opgaat in de normale werkzaamheden. Mijn ervaring is dat iedereen die op zaterdag of zondag zijn of haar kantinedienst draait, zich graag nuttig wil maken. In de afgelopen maanden heb ik veel kantinemedewerkers gesproken en zij willen graag hun tijd zinvol besteden. “Zet mij maar aan het werk”, kreeg ik vaak te horen. Op basis hiervan zou je zeggen dat het wel degelijk lukt om in je sportkantine taken te veranderen of toe te voegen.  

De kantinecommissie, een aanvoerder, bestuursleden, vrijwilligers en de kantinebeheerder zijn de schakels in het hele proces. De rest volgt op zijn of haar eigen tempo. Een draaiboek met hoofd- en aanvullende taken zou een makkelijke tool kunnen zijn om de taken goed te verdelen. Broodjes smeren kan iedereen, maar leg de spelregels van tevoren goed uit en draag de taken op een leuke manier over. Je zult zien dat iedereen er graag mee aan de slag gaat!

Takenlijst gezondere kantine

Het is een kwestie van doen en volhouden. Maak de lijst niet te groot, houd het simpel. En blijf achter de gezondere boodschap staan, dan rolt het kwartje uiteindelijk de goede kant op.

Welke taken zouden op het lijstje van een gezondere sportkantine kunnen staan? Bijvoorbeeld:

  • waterkan schoonmaken en vullen;
  • vers fruit in kist of krat aanvullen;
  • stoere tosti’s maken;
  • kleine snoepzakjes maken;
  • volkoren tosti’s promoten;
  • groentebakjes maken;
  • gezonde aanbieding van de dag/week op het bord schrijven;
  • check of de gezondere producten goed in het zicht staan;
  • etc.

Ik heb gemerkt dat je de medewerkers en vrijwilligers gerust mag uitdagen. Laat ze meedenken, helpen feedback te verzamelen en nieuwe ideeën aandragen. Creëer samen die gezellige en gezonde omgeving waardoor iedereen de gezondere-sportkantine-boodschap graag zal uitdragen!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 10 januari 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels