Doe de kantinescan!

Door Esther van Etten - 14 juni 2018

Vorige week woensdag was het dan echt zover. Na een jaar van kneden heb ik het eindelijk voor mekaar, een kantinescan bij de voetbalclub van mijn dochters. Beslist een aanrader voor iedere kantine waar de gezondere keuze aan de kaart wordt toegevoegd.

Het kost niets, alleen een beetje tijd. Een gesprek inclusief scan duurt ongeveer 75 minuten. Maar je kunt de scan ook online invullen, een mooie en makkelijke tool om jouw eigen kantine zelf eerst te checken!   

Team:Fit coaches

Nikki, een van de zeven Team:Fit coaches, legt voorafgaand aan de scan uit wat een gezondere kantine inhoudt en welke keuzes je kunt maken. De kantinebeheerder en vrijwilliger die ook bij het gesprek aanwezig waren, werden steeds enthousiaster. Vooral na het zien van de mogelijkheden: hoe je de toonbank gezond en aantrekkelijk kan inrichten en het snoep-en-snackhoekje met een paar kleine aanpassingen een stuk verantwoorder kan maken. Deze veranderingen zorgen gegarandeerd voor meer omzet! Want de uitstraling is de eerste winst.

We gaan voor Goud!

Er werd zelfs geroepen dat 'we' maar voor de gouden sportkantine moeten gaan. Aan fanatisme geen gebrek. Maar even reëel, er is veel te doen. Het begin is er, de voorzet is gegeven, nu nog scoren. Om even in sporttermen te blijven. Als we voor brons gaan weet ik zeker dat we de 'wedstrijd' kunnen winnen. Goud is voor het aankomende seizoen een niveau te hoog. Maar brons is zeker haalbaar.

Wat te doen

Zoals gezegd: wij - ik zeg maar even wij voor het gemak - gaan voor brons. Maar wat houdt dat in de praktijk in? Er moet een betere keuze mogelijk zijn. Dit wil zeggen dat er in elke aangeboden productgroep één betere keuze moet worden aangeboden. Voor de hartige snacks betekent dit bijvoorbeeld dat naast saucijzenbroodjes, bitterballen en friet ook een zakje popcorn verkocht wordt. Misschien een beetje lastig om te bevatten: waarom popcorn wel? In dit geval heeft het te maken met de hoeveelheid calorieën die in snacks zit. In de verschillende productgroepen spelen weer andere criteria een rol.

Kortom, de scan is gemaakt, het enthousiasme is aanwezig. Het wachten is op het rapport en dan kunnen we aan de slag. In de tussentijd ga ik op zoek naar mede-teamleden, die samen met mij dit project aandurven. Ik gok geen gemakkelijke klus, want wat een boer niet kent eet hij niet, is een gezegde dat wel van toepassing is hier in Noord-Holland. En verandering roept weerstand op, maar ik zet door. Wordt vervolgd! 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 14 juni 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels