De top 3 van 2020

Door Esther van Etten - 20 januari 2020

Hoe zal de gezondere sportkantine er over een paar jaar uit zien, vraag ik mij af. Stroomt er alcoholvrij bier uit de tap, zijn energiedrankjes verbannen, is een zero rookbeleid op het hele sportcomplex vanzelfsprekend, staat er water op de bar en word je welkom geheten met vers fruit? We kunnen niet in de toekomst kijken, maar wel ons best blijven doen om er voor te zorgen dat het ons gaat lukken.

Voeding moet daarom de plek krijgen die het verdient. Namelijk in de top 3 van aandachtspunten. Naast respect en rookvrij dus ook een gezonder voedingsaanbod.

  • Respect
  • Rookvrij
  • Gezonder voedingsaanbod

Ik vraag mezelf tevens af of het lastig is om respect te hebben voor elkaar of om niet meer te roken in bijzijn van kinderen. Ik hoop het niet. Die twee aandachtspunten laat ik met rust. Ik focus mij op het terrein van voeding, daar is genoeg werk te doen. Want hoeveel verwarring kun je zaaien als het om eten gaat? Veel!

Tegenpolen

Media geven diëten op basis van pseudo science graag aandacht, met ervaringsverhalen van oud-sporters, bekende personen of influencers die met een glimlach vertellen waarom product A of dieet B zo goed en gezond is. De gemiddelde burger weet niet meer wie nu te geloven: De ‘ik eet alleen maar planten’ of de ‘ik eet graag vlees’ beweging? Of ‘ik laat alle koolhydraten staan’ versus ‘ik houd van brood’? Het zou goed zijn als die ‘tegenpolen’ zich kunnen vinden in een iets milder plaatje, maar samen tot een mooi eindproduct komen.

#radicaalmild

Waarin er plek is voor Surinaamse roti met kip tot Marokkaans groentehapje in bladerdeeg, en van een Nederlands broodje kaas (wel volkoren natuurlijk) tot Turkse köfte. Verse producten, niet te grote porties, met een kleine snackaanvulling en goed geprijsd. Dat zou toch geweldig zijn. Laten we met zijn allen #radicaalmild zijn, zoals mijn collega-diëtist Karine het mooi omschrijft. Want we willen ondanks alle verschillen graag lekker sporten. Een wedstrijd spelen waarin de beste mag winnen en na afloop in de kantine onder het genot van verse koffie of thee nog even napraten. Met een gezonde snack naar keuze.

Ik ben voor! 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 20 januari 2020
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels