De Team:Fit coaches staan voor je klaar!

11 oktober 2018

Wil je aan de slag met een gezondere sportkantine, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Of ben je benieuwd hoe jouw sportkantine er op dit moment eigenlijk voor staat? Neem dan contact op met een van de Team:Fit coaches. Ze maken het je makkelijk!

Wat wij precies doen als coaches van Team:Fit? Wij stimuleren sportverenigingen om aan de slag te gaan met het aanbod in de kantine door ook een gezondere keuze aan te bieden. Oók ja, niet alleen maar. Wij zijn er echt niet op uit om het bier en de bitterballen te verbieden.” Aldus Irene Walk, een van de Team:Fit coaches.

Geheel gratis

"Als we aan de slag gaan kijken we niet alleen naar het assortiment, maar ook naar gezond houden van de clubkas én het enthousiasmeren van de leden en kantinebezoekers. En het mooie is; die begeleiding is geheel kosteloos”, zegt Irene. “Clubs kunnen dus gewoon een beroep op ons doen. Daar zijn wij immers voor.” De coaches van Team:Fit gaan langs bij clubs die zelf contact opnemen. Dit kunnen ze doen via de website, via een JOGG-regisseur of via een accountmanager van Sligro bijvoorbeeld. 

Intakegesprek

Als eerste stap volgt dan een oriënterend intakegesprek. Vragen als ‘wat doet de club al’ en ‘wat is de motivatie om te willen veranderen’, staan daarbij centraal. Het intakegesprek voert ze, bij voorkeur, met minimaal een lid van de horeca en iemand van het bestuur. Dat is een bewuste keuze, verklaart Irene. “Omdat we het willen borgen in het beleid van de club. Het moet niet door één enthousiast lid worden opgezet want als die dan wegvalt, komt het hele proces ineens op losse schroeven te staan.” Ook het argument dat dit alleen maar iets voor grotere verenigingen is, snijdt volgens haar geen hout. “Want bij kleine verenigingen is het assortiment vaak kleiner, waardoor de richtlijnen soms juist sneller door te voeren zijn.”

Kantinescan

Als de vereniging klaar is om aan de slag te gaan, wordt er een Kantinescan gemaakt van het huidige assortiment. Dit is een praktische online tool van het Voedingscentrum om het aanbod en de uitstraling van de kantine in kaart te brengen. “Op basis van het rapport dat uit de Kantinescan komt, geven we tips en adviezen. De vereniging gaat daarna zelf aan de slag om de veranderingen door te voeren, maar uiteraard kunnen ze altijd op ons terugvallen met vragen. Nog een tip: organiseer een eigen ‘Team:Fit’ binnen de vereniging. Een groepje vrijwilligers dat uit interesse mee wil denken, zodat het meer gedragen wordt en niet op de schouders van één persoon rust. De veranderingen gaan over het assortiment, maar ook over de indeling van de kantine. Het fruit goed zichtbaar op de toonbank presenteren stimuleert dat het ook daadwerkelijk verkocht zal worden.

Begin klein

Clubs weten vaak niet goed waar ze moeten beginnen, weet Irene uit ervaring. “Begin klein, zeggen wij. Je hoeft niet ineens het hele assortiment om te gooien.” En, ook niet onbelangrijk, de vereniging bepaalt zelf het tempo. “Willen ze het binnen twee maanden, dan vinden wij dat prima, maar er kan ook best een heel jaar overheen gaan.” Een ander punt van zorg bij verenigingen, zo weet Irene, is het financiële gedeelte. “Een club is bang dat de omzet lager zal zijn en dat is natuurlijk heel spannend, dat begrijpen wij best. Maar wij weten uit ervaring dat de omzet meestal gelijk blijft of zelfs stijgt. Ook al kunnen we natuurlijk geen garanties geven. Maar er worden geen producten uit het assortiment gehaald, er komt alleen wat bij. Namelijk een ‘betere keuze’. Dat betekent dat er ook een kans is dat je mensen naar je kantine gaat trekken, die voorheen niet in de kantine kwamen. Bijvoorbeeld de ouders die de kantine voorheen meden omdat er alleen maar ongezonde producten werden verkocht. Die komen nu waarschijnlijk wel binnen om hun kind op een gezondere snack te trakteren.”  

Aanrader

Of ze het iedere club zou aanraden? “Absoluut”, knikt Irene. “Geef ons een keer een uurtje om in gesprek te komen en de richtlijnen uit te leggen. Als je het dan niets vindt, is het ook prima hè. Maar dan weet je ook waar je nee tegen zegt. En misschien blijkt tijdens het gesprek wel dat het bij jouw club al heel goed op orde is, dat zou ook zomaar kunnen. Dan hoef je helemaal niet zoveel aan te passen om een certificaat te behalen. Vaak klopt het beeld dat mensen van een ‘gezondere kantine’ hebben niet met de werkelijkheid. Wij komen graag langs om daar meer helderheid in te verschaffen.”

Filmpje

Bekijk ook het filmpje waarin je Team:Fit coach Joke Davio in gesprek ziet met Robin van Galen, bondscoach Oranje waterpolo heren, over het belang van gezonde voeding voor sporters. En met Rop Spanjaard, die bij MHC Fletiomare onder begeleiding van Joke aan de slag ging met een gezondere sportkantine. Wat hield dit in, en welke gevolgen heeft het tot nu toe gehad? 

Aan de slag!

Wil je ook aan de slag met een Team:Fit coach? Laat ons weten dat je aan de slag wil en wij sturen een van onze coaches bij je langs!

Dit artikel is gepubliceerd op 11 oktober 2018

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels