De Eetwissel

Door Esther van Etten - 14 mei 2019

Op diverse social mediakanalen is de Eetwissel bezig aan een opmars. Het Voedingscentrum introduceerde deze fris groene en verse naam om te laten zien dat gezond, veilig en duurzaam eten niet lastig hoeft te zijn. En niet al te veel moeite hoeft te kosten. 'Stap voor stap richting de Schijf van Vijf'. Volgens mij kunnen we de Eetwissel ook goed in de gezondere sportkantine toepassen. Ik ben eigenlijk wel fan van deze nieuwe tool. Want welke Eetwissel je als vereniging, club of beheerder ook maakt, het is een waardevolle! Dat is toch een mooie boodschap!

Ken jij de Eetwissel al?

Met een Eetwissel maak je een stapje binnen wat je nu al eet en drinkt. Je neemt bijvoorbeeld een keer een glas water in plaats van cola. Of je kiest voor dat volkorenbroodje en niet voor het witte bolletje. Voorbeelden die ik in de praktijk vaak aan cliënten voorleg, staan als Eetwissel in een visual afgebeeld. In één blik kun je zien welke verandering een positiever effect op de gezondheid of milieu heeft. Van wit naar volkoren lijkt een overbodige Eetwissel, maar niets is minder waar. In de praktijk en al helemaal in de sportkantine wint de witte bol het nog steeds van de gezondere bruine variant. Zoals vermeld staat op de visual van deze Eetwissel: 'Uit witbrood is het beste eruit gehaald; de vezels. Hartstikke zonde! In volkorenbrood blijft alles bewaard. Je verspilt dan dus niets.' Dus wat weerhoudt je nog om deze wissel te maken?

Dan de Eetwissel van ham naar ei op je brood. De uitleg voor deze wissel: 'Ham is erg zout. Ei niet. Tenzij je er natuurlijk zelf zout op strooit:). Het opgroeien van een varken heeft meer effect op het milieu dan een kip (leghen). Daardoor is ei een betere keuze dan ham.' Duidelijk en het geeft ook meteen aan dat het bekende witte broodje ham beter vervangen kan worden door een bruin broodje met ei. Dat is ook een smakelijke variant lijkt mij zo. 

Op de website van het Voedingscentrum kun je de 18 Eetwissels vinden. Mocht jouw kantine er één toepassen, top! Ik zie ze graag op social mediakanalen terug met #eetwisselsportkantine!

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 14 mei 2019
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels