Aprilmaand Herstelmaand in de sportkantine!

Door Esther van Etten - 13 maart 2018

Herstel is in mijn werk een belangrijk thema. Want uit alles wat er over voeding wordt gezegd en geschreven, staat één ding vast: voeding (lees: eiwit) na een training zorgt voor een sneller en beter herstel van de spieren. Laten we april uitroepen tot herstelmaand en eiwitrijk lekkers op de kaart zetten in de sportkantine!

Natuurlijk is er een verschil tussen twee keer per week of twee keer per dag trainen. Maar waar eiwitten in sportscholen er helemaal bij horen, zijn er in sportkantines nog volop kansen voor de verkoop van herstel-voeding. Veel beter en lekkerder dan de sportdrankjes met 12 tot 15 suikerklontjes die, op een enkeling na, niemand echt nodig heeft!   

Wist je dat eiwitten na de training ook voor de gezellige sporters voordelen hebben? Bijvoorbeeld minder spierpijn. Voor sporters geldt het advies om ongeveer 20 gram eiwit na een training binnen te krijgen. Dat is een gemiddelde, waarbij voor de grotere sportmannen eerder 25 gram eiwit direct na training geldt. Kleinere, lichtere sporters hebben minder eiwit nodig: 18 tot 20 gram.

In the spotlights

Daarom pleit ik ervoor om meer producten met eiwitten in het assortiment op te nemen. Naast de bekende dierlijke eiwitten, zoals ei, vis, kip en zuivel, mag er ook aandacht zijn voor plantaardige eiwitten, zoals noten, peulvruchten, granen en soja. Dit kunnen we doen door de maand april uit te roepen tot herstelmaand. Iedere week één nieuwe herstelsnack op de kaart en productinformatie op de bar.  Om de leden bewust en attent te maken, zou het een mooie toevoeging zijn om een stukje over herstel in het verenigingsblad en op de website te zetten. Mocht er belangstelling zijn voor de themamaand herstel, neem dan contact op met Team:Fit, dan kunnen wij jullie bij de invulling ervan helpen.

Wat zou je op de kaart kunnen zetten?

Herstelsnack week 1

Magere kwark met gepureerd vers fruit

Kwark bevat per 100 gram ongeveer 10 gram eiwit en is daarmee een goede en makkelijke bron voor eiwitten.

Herstelsnack week 2

Linzensoep met kruidenyoghurt

Linzen zijn rijk aan ijzer en eiwitten. Ook zijn ze zeer smaakvol en makkelijk te bereiden. 100 gram linzen (bereid) levert ongeveer 17 gram eiwit.

Herstelsnack week 3

Volkoren wrap met gerookte kip

Verdeel de gerookte kip met de groente over de wrap en snijd de wrap in 4 - 6 stukjes. Kip levert per 100 gram ongeveer 20 gram eiwit.

Herstelsnack week 4

Schaaltje olijven met fetakaas

Hoe simpel en lekker kan het zijn. Zet een schaaltje olijven met stukjes fetakaas als borrel hapje op de bar. 100 gram fetakaas levert 14 gram eiwit. Olijven leveren geen eiwitten maar wel veel gezonde vetten.

Op naar een succesvolle herstelmaand! 

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 13 maart 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels