Aan de slag!

Door Esther van Etten - 5 juli 2018

Na de kantinescan, die vorige maand heeft plaatsgevonden, heb ik meteen een oproep geplaatst op de Facebookpagina en website van de voetbalvereniging van mijn dochters. Met daarop toch wel onverwacht positieve reacties van dorpsgenoten, ze zijn zeer blij met het initiatief! En niet heel onbelangrijk, deze actie heeft drie vrijwilligers opgeleverd. Ik ben meer dan tevreden met deze drie toppers die het project ‘de weg naar Brons’ met mij aan willen gaan. De komende maand staat de eerste meeting gepland. Doorpakken en niet laten verslappen, zodat we in september al kunnen starten met de eerste veranderingen. Er is namelijk werk aan de winkel.

Adviesrapport

Iedere vereniging krijgt na de kantinescan een advies rapport. Dit rapport bestaat uit drie onderdelen: de basis, uitgestald aanbod en uitstraling. We lopen door het rapport en laten we met de basis beginnen. Uit de kantinescan blijkt dat ‘onze’ kantine maar voor 25 procent voldoet aan de basisregels. Even ter informatie, een gezonde kantine voldoet aan vier basisregels:

  1. De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.
  2. Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes.
  3. De kantine stimuleert water drinken.
  4. De organisatie heeft een gezonde kantine schriftelijk vastgelegd in het beleid.

Betere keuzes zijn producten uit de Schijf van Vijf en dagkeuzes. Schijf van Vijf producten zijn bijvoorbeeld groente, fruit en volkorenbrood. Dagkeuzes zijn producten die je elke dag, maar niet vaker dan drie tot vijf keer kunt eten, bijvoorbeeld een klein koekje of waterijsje.

Alleen op punt drie, het stimuleren van water drinken, scoren we een voldoende. Het aanbieden van minstens één betere keuze, die op een opvallende plaats ligt, is waar we mee aan de slag moeten gaan. In het advies staan betere keuzes vermeld en een link naar het Voedingscentrum die nog meer alternatieven aanbiedt. Genoeg om mee te starten.

Punt 4 leek mij ingewikkeld. Beleid en vastleggen klinkt als veel werk. Maar dit punt is eigenlijk heel simpel in te vullen. Met één druk op de knop print je een heel uitgewerkt voorbeeldbeleid uit. (zie: Gezondere Kantinebeleid bij materialen) Dat je vervolgens nog naar eigen wens kunt aanpassen. Zo geregeld eigenlijk.

Uitgestalde aanbod

Dan gaan we over naar het uitgestalde aanbod. Daar scoren we 51 procent. Dit betekent dat 51 procent van het assortiment dat in onze kantine te koop is, in het betere keuze-rijtje valt. Niet altijd terecht vind ik persoonlijk; zo hoort een lolly in het betere keuze-rijtje thuis en een zakje snoep in de categorie uitzondering. Zal te maken hebben met de hoeveelheid. Maar of een lolly nou als betere keuze kan worden bestempeld?

Uitstraling

Dan de laatste categorie: de uitstraling. Daar is de score 50 procent. Opvallende plekken bij het uitgestalde aanbod in de kantine zijn nog niet gevuld met betere keuzes. Bij de kassa staan voornamelijk uitzonderingsproducten zoals koek en snoep. Daarbij ligt er geen fruit en bestaat er geen looproute die betere keuzes mede zou kunnen stimuleren. De menukaart staat vol met uitzonderingen en er hangt beeldmateriaal van uitzonderingsproducten. Punten van verbetering dus.

Maar er zijn zeker ook positieve punten. Er staat geen automaat in de kantine. En de verenging biedt ook geen prijsacties aan. Zoals bijvoorbeeld frisdrank met gevulde koek voor €3,50. Daarbij is de kantine een paar jaar geleden helemaal opgeknapt en voorzien van gezellige steigerhouten meubels. Alle ingrediënten voor succes zijn aanwezig.

Ik kan niet wachten om te beginnen! En de kantinescan helpt ons daarbij zeer goed op weg.

Wil jij ook de kantine gezonder maken? Doe met ons mee! Mocht je vragen hebben over het traject stuur een mail naar info@teamfit.nl.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met onze partner op 5 juli 2018
Esther van Etten

Als sportdiëtist begeleidt Esther sporters op recreatief niveau en topniveau. Esther is moeder van twee dochters en zelf ook fanatiek sporter. Elke maand deelt ze haar verhaal en geeft ze tips over lekker en gezond eten in de sportkantine. Deze columns worden mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.

Lees verder over

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels