200e Team:Fit-certificaat voor Friese Hockeyclub Quick Stick

30 juni 2020

Na het sporten heb je meestal wel trek gekregen. Fris gedoucht stap je de kantine binnen, en je oog valt op... een volkorentosti? Of toch liever chips? Veel sportkantines in Nederland bieden gezonder eten en drinken aan. Daarmee ontvangt de Friese Hockeyclub Quick Stick het 200e Team:Fit-certificaat.

De Heerenveense Hockeyclub Quick Stick bestaat al 63 jaar. Sinds een paar jaar bouwt de kantinecommissie aan gezondere gewoonten op de club, sinds medio 2019 ook met hulp van Team:Fit Coach Allard. Op 18 juni 2020 ontvingen zij dan ook het zilveren kantine certificaat. Dat betekent dat wat je in de kantine ziet, voor het grootste deel gezondere keuzes zijn en de uitstraling verleidt tot die keuzes.

Een kantinescan met de coach 

Allard Donker werkt als Team:Fit Coach samen met sportverenigingen in Friesland aan een gezondere sportomgeving. Via JOGG-regisseurs in gemeenten legt hij contact met verenigingen. “We gaan in gesprek en doen de kantinescan van het Voedingscentrum. Dan heb je een goed beeld van hoe het gaat en komt naar voren waar nog winst te behalen valt. Dat leggen we naast de ideeën die zij zelf al hebben voor een gezonder beleid, en daarbij geef ik ook tips. Zo is popcorn een mooi alternatief voor chips.” Veel van zijn werk bestaat uit contacten warm houden en kijken of hij verenigingen nóg een stapje verder kan helpen. Bij HHC Quick Stick waren ze al goed bezig volgens Allard. “Meestal zie je één voorvechter van een gezonder assortiment, maar dit werd bij Quick Stick al langer als betrokken team opgepakt.”

Limo zonder suiker 

HHC Quick Stick was al zo’n twee a drie jaar bezig met gezonder eten en drinken in hun kantine. Kantinecommissielid Bianca Borgsteyn vertelt hoe de witte diepvriestosti al eerder plaats maakte voor een verse volkorentosti, en de schaal met roze donuts en roombotercake op de bar verdween. “Alle jeugd krijgt ook al heel lang fruit in de pauze van een wedstrijd. Dat verzorgen ouders om beurten. Het gezonde aanbod is een logische stap.”

Voor limonade kwam een suikervrije variant, en er verschenen broodjes gezond en smoothies op het menu. Wel hadden kantinevrijwilligers er meer werk aan om zo’n broodje gezond of smoothie te maken. “Maar ze steunen het wel,” volgens Bianca. “We deden dit zo stapsgewijs dat dit veel bezoekers niet eens opviel. Tja, sommige kinderen vonden de limonade niet meer zo lekker.” Toch doe je het voor hen, en niet voor het reserveteam op zondagmiddag, volgens Allard. “Die nemen hun biertje en bitterballen toch wel.”

Wat brengt gezond eten op?

Vaak zijn gezondere producten wel iets duurder dan snacks en snoep. Dat was soms wel een struikelblok, vertelt Bianca. “Snoep en chips hebben een mooie marge. Die mis je wel. Toch bleken de nieuwe producten goed aan te slaan. Ook maakten we ongezonde snacks duurder, en gezonde producten iets goedkoper.”

Wat voor je neus staat, spreekt aan

Allard hielp vooral om het gezondere aanbod zichtbaar te maken op de bar. “Dat is soms een lastige discussie: wat is nu echt een gezond alternatief?” Zo bedacht Brownies & Downies een gezondere brownie voor HHC Quick Stick. Ondanks de gezonde ingrediënten als zoete aardappel, bevat het nog steeds teveel calorieën. Ook een smoothie bevat eigenlijk teveel suikers. Allard begrijpt de frustratie van clubs dan wel: “Dit zijn hele mooie stappen, maar de richtlijnen staan vast. En zo’n discussie is ook helemaal niet erg, die hebben we als coaches onderling ook.”

Bianca is trots op de brownie, maar ook op alle andere stappen. Dit jaar zwaait de hele kantinecommissie af, en is het zilveren certificaat een kers op de taart van hun werk. “Gelukkig staat ook het bestuur open voor gezonde keuzes. Met Allard zijn tips komen we zelfs op een zilveren certificaat uit! Daar kan de vereniging wel even mee vooruit.”

Samen naar een gezonde samenleving

Team:Fit werkt hard aan een van de doelstellingen in het Nationaal Preventieakkoord: De ambitie is dat er eind 2020 2.500 sportverenigingen aan de slag zijn met een gezonder aanbod in sportkantines, waarvan 40% op het niveau brons zit. Op dit moment zijn er 1723 sportverenigingen aan de slag met gezondere voeding, dat betekent dat Team:Fit op meer dan twee derde van de doelstelling van 2500 verenigingen zit. Door corona zijn de kantines een aantal maanden dicht geweest, maar in de zomer en het najaar gaan we weer volop aan de slag. 

Dit artikel is gepubliceerd op 30 juni 2020