Soepen

Gazpacho

Een heerlijke soep voor warme dagen. Makkelijk vooraf te maken, en je zit zo in Spaanse sferen!

Dit heb je nodig voor 10 personen

  • 15 eieren
  • 30 oude volkoren boterhammen
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2½ kilo tomaten
  • 5 kleine gele en 5 kleine groene paprika's
  • 2½ komkommer
  • 5 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 1¼ bouillontablet met minder zout
  • enkele eetlepels azijn

Bereiding

  1. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen.
  2. Snijd 15 boterhammen in dobbelsteentjes.
  3. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de broodblokjes aan alle kanten bruin.
  4. Snijd de korst van de rest van het brood en week het brood in 1 liter water.
  5. Was de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in stukken.
  6. Maak de rest van de groente schoon.
  7. Snijd 1 gele en 1 groene paprika en een halve komkommer in kleine blokjes.
  8. Snijd de rest van de groente in stukken.
  9. Pureer de stukken groente met het brood, het water en de bouillontablet in een keukenmachine of met een blender fijn.
  10. Laat dit goed koud worden.
  11. Pel de gekookte eieren en hak ze in grove stukken.
  12. Maak de soep op smaak met (cayenne)peper en wat azijn.
  13. Doe de blokjes groente, de eieren en de broodblokjes in aparte schaaltjes. Serveer dit bij de soep.

Bron: Voedingscentrum

Page 1Created with Sketch.
Serveertip

Heb je komkommer over? Gebruik de rest op brood of rasp het stuk en maak er met wat yoghurt en knoflook een tzatziki van.

Hoe scoort jullie kantine? Pakken jullie brons, zilver of goud?

Bekijk de spelregels