Weet wat je kantinebezoeker wil!

Kinderen, pubers, jongeren, ouders, senioren: ze komen allemaal samen in de sportkantine en hebben ieder hun eigen kenmerken. Welke groep bezoekers let waarop in de kantine en hoe kun je dat gebruiken om je gezonde ambities aan te laten slaan?

Samen met Zwolle Gezonde stad voerde Team:Fit eind 2016 een Sociale Marketingonderzoek uit onder sportkantines. Daarin werd gekeken naar de verschillende personen binnen een sportvereniging die invloed hebben op de kantine, en met wie je dus rekening moet houden als je veranderingen wilt aanbrengen. Dit kan een beslisser zijn, een kantinebeheerder of -dame, een fanatieke vader of verenigingsbestuurder. Er is ook een grote groep die indirect invloed uitoefent op de kantine: de kantinebezoeker. Binnen die laatste groep werd gekeken naar hun wensen en in hoeverre daarbij behoefte is aan gezond aanbod.

Kinderen: veel voor weinig

Kinderen (van 4 tot 10 jaar) krijgen in het weekend een paar euro zakgeld mee van hun ouders om in de kantine iets te kopen. Ze kopen van dat geld het liefst zo veel mogelijk verschillende dingen voor zo weinig mogelijk geld: dus liever een patatje van 1 euro en nog wat snoepjes dan maar één gezond broodje van 2 euro.

Bij kinderen scoor je dus als je gezonde producten zo goedkoop mogelijk aanbiedt. De jongste kantinebezoekers kopen van hun zakgeld niet zo snel fruit, maar willen dit wel graag eten als het gratis is. Ook houden ze van kleur. In de kantine kiezen ze sneller voor een drankje met een felle kleur dan voor water. Tenzij je dit in een mooi gekleurd flesje aanbiedt natuurlijk. Ook de kleurrijke snackgroenten in de Tommies Sportbox zien er voor kinderen aantrekkelijk uit.

Pubers: broodjes en popcorn

Pubers (van 11 tot 17 jaar) kiezen makkelijker voor iets ongezonds dan voor iets gezonds. Wel kopen ze graag broodjes, zoals een broodje zalm of kipkerrie. Verder houden ze van fruit en zien ze naast chips ook graag popcorn in de kantine. Pubers kopen meestal hetzelfde als hun vrienden of vriendinnen en vinden het leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Weet je een paar van hen enthousiast te maken voor een nieuw gezond en lekker product, dan is de kans groot dat ze het allemaal gaan kopen.

Jongeren: gezonde maaltijden

Jongeren (van 18 tot 25 jaar) vinden dat het aanbod in de kantine best gezonder mag, zolang ook het ongezonde aanbod maar blijft bestaan. Vooral na een training of wedstrijd willen ze iets gezonds eten. Met name vrouwelijke jongeren zouden vaker iets in de kantine kopen als het aanbod gezonder wordt. Het liefst eten ze broodjes gezond met bijvoorbeeld mozzarella en pesto, zalm of filet americain en warme maaltijden zoals pasta. Mannelijke jongeren zouden graag stamppot willen eten in de kantine. Jongeren vinden het ook belangrijk dat ze de maaltijd makkelijk staand kunnen opeten, het liefst zonder bestek of alleen met vork.  

Ouders: fruit in de kleedkamer

Vaders van sportende kinderen kopen in de kantine makkelijker iets ongezonds voor hun kinderen, terwijl moeders eerder voorstellen om thuis te eten. De ouders zien gezonde alternatieven in de kantine zoals fruit, wraps, maaltijdsalades en snoeptomaatjes wel zitten, zolang ze maar goed betaalbaar zijn. Veel ouders vinden ook dat hun kinderen op zaterdag lekker mogen snacken, als beloning voor een overwinning of omdat het zaterdag is. Wel vinden ze het goed om op het veld en in de kleedkamers fruit aan te bieden, bijvoorbeeld kratten met appels.

Senioren: succes met soep

Senioren bestellen uit gewoonte vaak al jarenlang hetzelfde in de kantine. Hun koopgedrag is het moeilijkst te veranderen. Wel vinden zij het lekker om in plaats van snacks soep te eten, waarbij een kop snert favoriet is.

En nu aan de slag!

Ook voor jouw vereniging zal sporten onlosmakelijk verbonden zijn met lekker eten en drinken. Het draait naast de sportieve prestaties voor een belangrijk deel om gezelligheid en sociale contacten. Daar hoort voor veel sporters lekker eten en drinken bij. Gezond, lekker en gezellig hoeven elkaar gelukkig niet uit te sluiten! In de tekst hierboven vind je inspiratie om aan de slag te gaan met gezonde alternatieven waarbij je kunt rekenen op enthousiaste reacties van je kantinebezoekers. Wil je graag geholpen worden met het gezonde aanbod, dan kun je contact opnemen met Team:Fit of, voor verenigingen die al aan de slag zijn gegaan, met je Team:Fit coach.

Contactgegevens

Wil je informatie of als vereniging aan de slag? Neem dan contact op met de Team:Fit-coördinator via: info@teamfit.nl of 06-38144827.