“We zoeken vooral naar dingen die makkelijk te veranderen zijn” – SV Melderslo uit Horst aan de Maas

In de Limburgse gemeente Horst aan de Maas werken meerdere sportverenigingen samen aan het gezonder maken van hun kantine. Een van de resultaten is een gezond broodje dat elke club onder haar eigen verenigingsnaam mag verkopen. Monique Cornelissen van voetbal- en korfbalclub SV Melderslo vertelt erover. 

SV Melderslo is een van de verenigingen die zich heeft aangesloten bij De Gezondste Sportkantine Horst aan de Maas. “Het idee klonk goed en we zijn toen gaan kijken hoe we hier als SV Melderslo aan mee konden doen”, zegt Monique. “We zijn natuurlijk vaker open dan alleen op zaterdag en zondag. Er zijn zoveel activiteiten op de club. Als je bijvoorbeeld een toernooitje organiseert voor de jeugd en je wilt daar geschilde appeltjes uitdelen of cherrytomaatjes en schijfjes komkommer, dan moeten er wel vrijwilligers zijn om dat te verzorgen.”

Het is dus belangrijk om mensen binnen de club mee te krijgen in het enthousiasme om de kantine gezonder te maken. Dat vraagt om een goede uitleg over wat je precies gaat doen, weet Monique, en om veranderingen in kleine stapjes. “Er waren ook leden bezorgd dat ik alle snacks weg zou halen. We hebben in september uitgelegd dat we extra keuzes aan gaan bieden. De minder gezonde keuzes zullen blijven, maar wellicht langzaam gaan verdwijnen en mensen hebben nu ook de mogelijkheid om gezondere keuzes te maken. In tien tot vijftien jaar tijd is het er langzaam ingeslopen dat kinderen steeds vaker koekjes of chips eten na de wedstrijd in plaats van een appeltje. Ook voor deze gewoonteverandering hebben we misschien wel tien tot vijftien jaar nodig. Maar je moet ergens beginnen.”

 

Broodje SV Melderslo

Monique werkt in het dagelijks leven bij een bekend hotel in de gemeente Horst. De chef-kok van dit hotel heeft inmiddels een gezond broodje ontwikkeld dat SV Melderslo in de kantine gaat verkopen. “De ingrediënten komen uit de regio. Het is een broodje dat alle verenigingen kunnen maken en waar ze hun eigen clubnaam aan mogen verbinden. Bij ons heet dit dus het broodje SV Melderslo. We gaan het vanaf het begin van de tweede seizoenshelft verkopen.”

Het broodje SV Melderslo is een bruin triangelbroodje, belegd met kipfilet, ijsbergsla, komkommer, tomaat en tuinkruidendressing. “Zelf voetbal ik ook”, vertelt Monique, “en als ik weet dat dit lekkere broodje er is, dan neem ik zelf geen brood mee van huis. Ze worden vers afgebakken in de kantine zodat je de verse geur van brood ruikt. Hiermee hopen we mensen ook onbewust te beïnvloeden om voor het verse broodje te kiezen in plaats van een broodje kroket of frikandel. Ook hebben we de prijzen van de broodjes met snacks verhoogd, zodat het nu nog aantrekkelijker is om voor gezond te kiezen. Het gezonde broodje kost slechts 2 euro.”

De introductie van het nieuwe broodje is voor SV Melderslo de tweede stap op weg naar een gezondere kantine. Eerder werd het assortiment drankjes al tegen het licht gehouden. “We hebben de AA Drink aan de kant gezet. We verkopen het nog wel, maar bieden nu ook veel alternatieven, zoals water met een smaakje waar geen suiker in zit en dat laag is in calorieën. We zien een enorme stijging in de verkoop daarvan. Zo hebben we zonder al te veel moeite al een verandering doorgevoerd.”

 

Van elkaar leren en elkaar inspireren

Monique is blij met de samenwerking tussen de verschillende verenigingen in Horst aan de Maas. “Elke vereniging is er op haar eigen manier mee bezig. Wij zijn begonnen met de drankjes omdat dit niet zo’n grote verandering was. We wilden eerst even kijken hoe dat uit zou pakken. Aan de hand van de ervaringen die we met elkaar uitwisselen kunnen we bepalen wat onze volgende stap wordt. En ook praktische dingen kunnen we met elkaar bespreken, zoals hoe je vrijwilligers goed kunt motiveren om mee te doen en hoe je slim verse producten in kunt kopen. Ga je daarvoor bijvoorbeeld een vrijwilliger langs de supermarkt sturen of doe je het op een andere manier?”

De verenigingen doen ook inspiratie op bij elkaar. “Volleybalvereniging HOVOC bijvoorbeeld zet een tap met vers fruitwater op de bar, dat is ook een leuk en simpel idee. We zoeken vooral naar dingen die makkelijk te veranderen zijn. Schijfjes komkommer en cherrytomaatjes op tafel in plaats van borrelnootjes bijvoorbeeld.”