Tennis, kennis en inspiratie - Team:Fit bij Ricoh Open

Op vrijdag 16 juni vormde de Autotron in Rosmalen niet alleen het decor van wedstrijden tijdens het tennistoernooi Ricoh Open. Ook werd er kennis, tips, goede voorbeelden en praktische informatie gedeeld tijdens de inspiratiesessie van Team:Fit.

Verschillende verenigingen, variërend van voetbal-, hockey- en tennisverenigingen tot een budovereniging, Team:Fit-adviseurs, Team:Fit-partners Sligro, Greenco, KNVB, Voedingscentrum, Le Credit Sportif en sportdiëtiste Esther van Etten spraken over wat ons met elkaar verbindt: een gezonder aanbod in de sportkantine. 

Streven naar 1.700 gezondere sportkantines

Roland Rijshouwer (Team:Fit) en Marieke Faber (JOGG) trapten de middag samen af. “In 2020 willen we dat 1.700 sportverenigingen gezondere producten aanbieden. In samenwerking met de KNVB bereikten we de afgelopen jaren al meer dan 1000 sportkantines, dat is al hartstikke mooi. Ik hoop dat jullie vandaag de deur uitgaan met meer inspiratie en enthousiasme om de volgende Bronzen Kantine te worden. En daar helpen wij vanuit Team:Fit graag bij!”, aldus Marieke.  

AC Tion, HC Mierlo en VV Berkum delen hun verhaal 

Roland liet drie verschillende verenigingen hun verhaal met de groep delen. Allereerst Silvia Gerdes, vitaliteitscoördinator bij atletiekvereniging AC Tion. Toen Tion een nieuw bestuur kreeg, werd het tijd voor verandering. Silvia raakte aan de praat met een van de bestuursleden en is daarna in gesprek gegaan met vrijwilligers en het bestuur. Samen met Team:Fit zijn ze daarna aan de slag gegaan. Naast een gezonder assortiment zet Tion in op communicatie en draagvlak met nieuwsbrieven, een enquête en een winactie. Met de ‘Gezonde Broodjes-wedstrijd’ maakt de vereniging leden enthousiast: mensen kunnen hun recept indienen en de bedenker van het winnende broodje kan het hele jaar tijdens elke wedstrijd gratis zijn gezonde broodje halen. Silvia is trots op haar Zilveren Kantine: “Het begin ging wel moeizaam, maar we hebben toch volgehouden en het clubje groter gemaakt met meer vrijwilligers. Nu komen andere verenigingen bij wedstrijden naar je toe en zeggen ze: ‘Wauw, dit willen wij ook!’ Ja, dan word je wel trots!”

Antoinette van de Waterbeemd van HC Mierlo is een vrijwilliger die er toevallig ‘ingerold’ is. “Een paar jaar terug zijn de voorzitter en ik gestart de kantine gezonder te maken, door broodjes kaas of ham met sla erop aan te bieden. En dat lukt aardig.” Roland vult aan: “Dat lukt heel erg goed zelfs, de hoop was een Bronzen Kantine, maar dit werd Zilver!” Antoinette lachend: “Ja, dat was toch even schrikken. We zijn nu met lokale winkeliers bezig en bieden elke week vers fruit, verse tosti’s enzovoorts aan. Maar de vette hap mag niet weg.”

Martin Verdoorn van VV Berkum vertelde dat de club werd geïnspireerd door het programma Vullen of Voeden van Wilfred Genee. “We konden geen antwoord geven op de vraag: Als kinderen gaan sporten, waarom stoppen we ze dan vol met suikers? Ga je voor het vullen of voeden? Daarom hebben we nu in iedere productgroep een gezonder alternatief.” VV Berkum is een grote vereniging en heeft veel vrijwilligers die vanuit hun eigen deskundigheid meedenken. De gezondere broodjes worden klaargemaakt door dames uit de damesteams. “Ze doen het om de beurt en vinden het hartstikke leuk om te doen. Juist omdat je zo’n groot team hebt, gaat het goed.” Om gezondere producten meer aandacht te geven, worden ze goed in het zicht gezet en aantrekkelijk geprijsd. “We maken elke keer ongeveer 130 gezonde broodjes en die gaan op, dus ook de penningmeester is er blij mee!” 

Met elkaar in gesprek  

Na het plenaire deel gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen. In gesprekken over asso​rtiment werd gesproken over hoe je de richtlijnen van het Voedingscentrum praktisch toepast. Verenigingen blijken regelmatig onzeker te zijn over wat gezonde voeding is, mede dankzij alle voedingshypes en -trends. Op dat gebied hebben verenigingen behoefte aan ondersteuning. En hoe bied je de gezonde producten aan? Gewoon doen en gezondere producten duidelijk neerzetten, was daar het advies.

Op het gebied van financiën was inzicht het sleutelwoord tot succes. Zorg dat je het in de kantine goed aanpakt en inzicht hebt in welke gezondere producten aanslaan. Begin met quick wins, zoals muntthee; dat is goedkoop en dus goed om marge op te halen. 

Borging van gezondheid in de sportkantine was een ander thema. Leg je doel vast in beleid of in bestuursbesluiten of bekrachtig het in het ALV-beleid. Is dat te zwaar? Maak dan kleine afspraken en bespreek die. Zorg dat je het goed nalaat voor iemand die met of na jou de ‘gezonde kar’ gaat trekken, zodat je inzet niet voor niets is geweest.  

Verenigingen kunnen lokale samenwerkingen aangaan met (lokale) leveranciers, de groenteboer of de bakker. Het advies aan verenigingen is: durf aan die bedrijven de vraag te stellen of ze openstaan voor samenwerkingen. Bij sponsoring was het advies om ook eens out-of-the-box te denken: denk na over bedrijven die niet de juiste producten hebben, maar die wel willen bijdragen aan de gezonde ambitie. Misschien kun je hun sponsorgeld inzetten door bijvoorbeeld snackgroente aan te bieden tijdens de wedstrijd en dat om te roepen.

Aan de leer-en-deel-tafel bleek onder meer dat het belangrijk is dat je je assortiment verbreedt in plaats van (gedeeltelijk) vervangt. Ook is het belangrijk dat je elkaar stimuleert en bewust maakt van het feit dat je als vereniging ook iets uitstraalt naar de buitenwereld. 

Het werd een middag vol enthousiaste verhalen, leuke discussies, interessante vragen en goede voorbeelden. Er is veel kennis uitgedeeld en al is de ene vereniging verder op weg dan de andere, één ding is zeker: ze gaan allemaal voor een gezondere sportkantine! Bekijk foto's van de middag op Facebook.

Volgende bijeenkomst meemaken?

Wil jij er de volgende keer bij zijn? Dat kan! De volgende bijeenkomst is maandag 21 augustus tijdens het EK Hockey in Amsterdam! Inspiratie opdoen én genieten van een spannende wedstrijd Nederland tegen België! Meld je daar nu voor aan

Ook lokaal en regionaal worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar Team:Fit bij aanwezig is. Bekijk de agenda op www.teamfit.nl voor een bijeenkomst bij jou in de buurt.