SV Kampong: “Wij leren veel van de diëtistes met wie we samenwerken”

SV Kampong uit Utrecht is de grootste omnisportvereniging van Nederland. Lukas Besseling en Simon de la Parra zijn er namens Nummer 14 Catering en Sportfaciliteiten de gastheren van het clubhuis, waarin gezond eten heel gewoon is en waar zij maximaal hun voordeel doen met de kennis en kunde vanuit de begeleiding van de hockeytalenten die er trainen. “Bij de teams van de nationale jeugdselecties hockey kun je niet aankomen met een patatje en een broodje kroket.”

SV Kampong, waar de sporten voetbal, hockey, cricket, squash, tennis en jeu de boules worden beoefend, is al tien tot vijftien jaar bezig met gezonde voeding. “Vooral gezonde maaltijden en belegde broodjes bieden we al heel lang aan”, vertelt Lukas. “De teams van de nationale jeugdselecties hockey trainen hier en eten en drinken hier dus ook. Je kunt dan niet aankomen met een patatje en een broodje kroket.”

SV Kampong werkt samen met diëtistes van de KNHB om gezonde maaltijden samen te stellen voor de hockeytalenten. “Zij geven ons advies over wat er in de maaltijden moet zitten, bijvoorbeeld dat de lunch voldoende eiwitten bevat”, legt Lukas uit. “Zij hebben een andere kijk op wat topsporters nodig hebben, waar wij ook weer van kunnen leren. Wij nemen dat ook mee naar de andere lunches, maaltijden en broodjes, zodat we een lekker en gezond aanbod kunnen blijven bieden.”

Voorkeuren ontdekken

In de loop der jaren zijn er in het clubhuis van SV Kampong steeds meer gezonde producten bij gekomen. “Bijvoorbeeld vers fruit, yoghurt en gezonde belegde broodjes. Steeds meer ongezonde dingen zijn op de achtergrond geraakt. We hebben ze nog steeds wel, maar we bieden in elke productgroep gezonde alternatieven.”

Lukas neemt ook de tijd om uit te vinden waar de voorkeuren van de clubhuisbezoekers liggen. “We hebben nu bijvoorbeeld een reep waarvan heel veel varianten zijn. Dan kijken we eerst wat mensen wel en niet lekker vinden. Sommige varianten verkopen beter dan andere.”

Mooie presentatie

Op dit moment neemt SV Kampong de automaten in het clubhuis onder de loep. Nu staan er nog een Haribo- en een Mars-automaat. “Maar die willen we eigenlijk wegdoen en vervangen door automaten van de Healthy Food Company met alleen maar gezonde biologische producten”, vertelt Lukas.

“Begin volgend jaar krijgen we een nieuw clubhuis waar we de gezonde producten ook nog mooier kunnen presenteren. Nu blijft er naast het koffiezetapparaat en de koelingen op de bar niet veel ruimte meer over om de appels en bananen mooi te presenteren. Straks hebben we daar meer mogelijkheden voor.”

Totaalplaatje

In het clubhuis van SV Kampong zijn al zo lang gezonde producten te koop dat de leden er inmiddels helemaal aan gewend zijn. “Maar je merkt het wel aan de teams die hier een uitwedstrijd spelen. ‘Wat fantastisch dat jullie dit doen’ en ‘Wat een mooie broodjes’, dat zijn de reacties die we vaak krijgen. Voor ons is het vrij normaal. Heel veel mensen komen hier voor of na hun training een maaltijdsalade eten. En ook een biefstukje en een sateetje staan op de menukaart, maar dan wel met voldoende groenten erbij.”

Nummer 14 Catering en Sportfaciliteiten is een apart bedrijf binnen Kampong en moet dus zorgen dat ze een beetje winst maakt. “Maar we hoeven niet per se een bepaalde marge op een bepaald product te maken”, legt Lukas uit. “Het gaat vooral om het totaalplaatje. Op een banaan of een gezonde reep hoeven we bijvoorbeeld wat minder marge te maken dan op een broodje gezond. Ik vind het vooral belangrijk dat de gezonde producten ook betaalbaar zijn.”