SV Baarn doet het volgens de KNEEP methode

“Is de Gezonde Sportkantine financieel gezond? Hier zit 'm de KNEEP”, zegt Hans Jurgens van SV Baarn. De ervaring van Sv Baarn is dat de Gezonde Sportkantine niet alleen vanuit ideëel doel een zinvolle keuze is, maar ook vanuit financieel oogpunt. Hans ligt toe: “Met goedgekozen producten en een doordachte aanpak kan nieuwe omzet gegenereerd worden, wat de financiële positie van de vereniging ten goede zal komen.”

SV Baarn werkt volgens een methode die zij afgekort ‘KNEEP’ noemen:

Kleine aantallen gezonde gerechten, met veel overlappende ingrediënten, zodat je veel ingrediënten voor veel gerechten kunt gebruiken. “Verder gebruik je brood dat over is, wat minder vers brood, voor pizzabroodjes en dergelijke. Inventief zijn en het uitgangspunt is niets weggooien”, vertelt Hans.Natuurlijke ingrediënten. Door verse ingrediënten te gebruiken, houd je zelf controle over wat je serveert en wat erin zit. Hans is van mening: “Verse producten invriezen en op een later tijdstip gebruiken is beter dan gebruik te maken van producten met veel toegevoegde kleur- smaak- en geurmiddelen”.Eigengemaakte producten. “Als je vanaf de basis zelf kookt weet je wat erin zit en kan je de ingrediënten onder controle houden. Ook worden de kosten lager als je vanaf rauwe producten je gerechten kookt, in plaats van ‘ready to serve’ inkopen. Het kost tijd, maar je haalt zó veel meer eer uit je werk!”, aldus Hans.Eerlijke producten en ingrediënten. Kies basisproducten en voeg je eigen smaak toe. Kies je verse ingrediënten, dan weet je wat je serveert en je kunt zelf de smaak bepalen.Populaire gerechten. Hans vertelt uit ervaring: “Die vind je, door bij jouw vereniging te testen wat verkoopt en wat niet verkoopt. Omdat je een klein assortiment verse gerechten hebt, kun je snel wisselen en meegaan in de seizoenen en wat er vers beschikbaar is.”

Dit is de KNEEP die SV Baarn geld oplevert. Hans geeft aan dat de vereniging door het gezonde aanbod voor het gehele seizoen ongeveer €1100,- bruto extra heeft gedraaid. De belangrijkste ervaring van Sv Baarn is dat je door te proberen erachter komt wat werkt bij jouw vereniging, want ervaring is de beste leermeester. Verder is het belangrijk om het simpel te houden, zodat het eenvoudig en snel te bereiden is voor de vrijwilligers in de keuken. Tot slot wil Hans meegeven: “Met kleine veranderingen kun je grote dingen in gang zetten is mijn ervaring. En natuurlijk gewoon blijven volhouden!”