Scoor een één-tweetje in de sportkantine!

Wist je dat we in Nederland sinds deze maand twee fastfoodketens rijker zijn? De komst van deze giganten hebben we te danken aan de overvolle Amerikaanse snackmarkt, daarom komen ze nu Europa veroveren. Blijdschap onder fans, maar mijn gezicht betrekt. Want de boodschap om het voedselaanbod gezonder te maken wordt al snel als belerend gezien, terwijl de marketing rondom deze ketens niet als zodanig wordt ervaren. En dan te bedenken dat deze bedrijven helemaal niet denken aan de gezondheid van hun kopers. 

Dit weerhoudt een groep fans er niet van om uren in de rij te staan, wachtend op de opening. Zou deze groep ook in de rij staan bij de opening van een gezonde sportkantine? Ik vraag het me af. We zien dat het aanbod van eetgelegenheden vooral in grote steden enorm toeneemt. Overal kun je eten en drinken kopen. Vaak in combinaties: koffie met een croissant, een hamburger met frisdrank. Je betaalt iets meer en je krijgt twee keer zoveel. Voor veel mensen een grote verleiding en te weinig weerstand. De koop is gemaakt en voor je het in de gaten hebt, ben je 450 kcal rijker.

 

Voedingsadvies voor fastfoodfans

Een van de gevolgen van al het eten op ‘straat’ is zwaarder wordende kinderen. Vooral op middelbare scholen zie je dat kinderen moeite hebben met het enorme assortiment eten. Het item heeft mijn aandacht omdat mijn elfjarige dochter Lucie na de zomervakantie de basisschool in ons dorp gaat verruilen voor de middelbare school in de ‘grote’ stad. Ik hoop dat ik mijn dochter een goede voedingsbasis heb meegegeven, maar ik vind het spannend. 

Wanneer je iedere dag omringd wordt door een omgeving met energiedrankjes, zakken snoep, chips  of kant-en-klare broodjes wordt het de kinderen ook niet makkelijker gemaakt, hoe goed je ze ook informeert. En het aanbod en de verleidingen worden, met de komst van nieuwe fastfoodketens, alleen maar groter. Daarom Is het nog belangrijker dat er aandacht is voor een gezonder aanbod in de sport- en schoolkantines. Wat mij betreft de ideale plek om iedereen op een leuke en coole manier van een klein beetje voedingsadvies te voorzien. Ook de grote groep fastfoodfans!  

 

Gezonde combideals

We kunnen natuurlijk onze eigen gezonde sportkantine combideals bedenken. Soms kom ik in sportkantines deze deals al tegen. Je kunt denken aan een kopje thee met een gezond broodje, een flesje water met een stukje fruit of een zakje snackgroente in combinatie met een tosti. Het is een gezonde manier om de omzet te verhogen. Kijk op de website teamfit.nl voor het recept van een sandwich rauwkost en ei, die ik jullie van harte aanbeveel, en maak daar eens een combideal van. Combineren is leuk, lekker en gezond, en ook goed voor de kantinekas. Doen! 

 

Esther van Etten is sportdiëtist. Zij begeleidt sporters op recreatief en topniveau. Daarnaast is zij moeder van twee dochters en zelf een fanatieke sporter. 

Deze column is mede mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.