“Neem iedereen mee in de verandering” - SVC2000 uit Roermond

Nog niet zo lang geleden stonden bij voetbalclub SVC2000 uit Roermond in het weekend standaard twee frituurpannen aan en werd een kampioenschap van een jeugdelftal gevierd met bakjes friet voor alle spelers. Dat moest anders, vond voorzitter Arno Bendermacher, en dus ging SVC2000 aan de slag met een gezondere kantine via Lekker Bezig. Nu geven de spelers van het eerste elftal het goede gezonde voorbeeld en genieten ook de jeugdspelers van gezonde traktaties.

“Als vereniging hebben wij een jaar of twee geleden een visiedocument opgesteld”, vertelt Arno. “Daarin hebben we niet alleen sport als doel opgenomen, maar ook sport als middel om maatschappelijke betekenis te hebben. Dan ga je om je heen kijken hoe je dat kunt invullen en daarbij kwam ook eten en drinken aan bod.”

SVC2000 had al een samenwerking met VVV-Venlo om kinderen met obesitas bewuster te laten eten. Het gezonder maken van de kantine sloot daar mooi bij aan en dus werd de voetbalclub uit Roermond lid van Lekker Bezig. “In eerste instantie hebben we een oriënterend gesprek gehad met de KNVB en Sligro over de vraag: wat betekent het voor onze vereniging als we hiermee aan de slag gaan? Ook hebben we gekeken wat er in onze kantine gebruikt werd. Daar schrokken we best van. Ieder weekend stonden er twee frituurpannen aan waar veel gebruik van werd gemaakt en we hadden een grote koelkast die vol stond met AA Drink, een drankje waar veel suiker in zit. Je wordt je er dan nadrukkelijker van bewust welk beeld je daarmee oproept: dat van een doorsnee horecagelegenheid of friettent.”

Eerste elftal als voorbeeld

Als voorzitter zette Arno zich in voor het krijgen van draagvlak binnen het bestuur voor het gezonder maken van de kantine. “Als we daarmee aan de slag wilden, moesten we als vereniging ook een bepaalde lijn aanhouden. Je komt er niet alleen met het maken van een paar leuke flyers en menukaarten. Vrij recent heeft ons eerste elftal bijvoorbeeld een surprisemiddag gehad. Doorsnee bestonden de bestellingen daarbij altijd uit heel veel friet, frikadellen en kroketten. Nu hebben we gezegd: ‘Jullie zijn van harte welkom in de kantine, maar we hebben geen frituurpan aan staan. Jullie hebben de keuze uit de producten uit ons Lekker Bezig assortiment.’ Dat heeft het team omarmd. Onze damesteams hebben onlangs een soort saamhorigheidsavond gehad en daar hebben we het ook zo gedaan.”

Goed uitleggen

En natuurlijk is er ook aandacht voor de jongste voetballertjes, zoals de kinderen van 6 en 7 jaar die bij SVC2000 spelen. “Zij spelen in het najaar een aantal wedstrijdjes tegen andere teams en waren kampioen geworden”, vertelt Arno. “In het verleden werden zij dan ‘gehuldigd’ met een bakje friet, om half 11 ’s ochtends. Dat was traditie. Bij de ouders en de leiders was dat echt ingesleten.”

Deze keer werd het kampioenschap gevierd met kersvers gebakken wafels en warme chocolademelk. “Dat leidde in eerste instantie tot boze leiders en ouders en veel onbegrip”, zegt Arno. “We moesten in de kantine uitleg geven. We hebben toen gezegd: ‘De kinderen hebben tien weken lang een Teambox van Sligro met appels en mandarijnen gekregen, dan kunnen we in de elfde week toch geen patat uitdelen?’ Dat past niet in de lijn die we hebben ingezet. Je merkt dat de acceptatiegraad stijgt als je dat goed uitlegt.”

Veel minder friet

SVC2000 introduceert stap voor stap nieuwe gezonde producten in de kantine. “De SVC-gehaktballetjes worden goed verkocht, net als het broodje pulled chicken. We hebben veel frituurgerechten geschrapt die bijna niet meer verkocht werden en vanaf 1 januari gaan we er nog meer schrappen. Dit najaar hebben we nog geen veertig bakjes friet verkocht, terwijl dat vorig seizoen denk ik wel het tienvoudige was. Waar wel veel vraag naar is, is een gezonde knakworst. Sligro is nu aan het kijken of ze die kunnen aanbieden.”

Vrijwilligers betrekken

De kantinebezoekers wennen dus steeds beter aan het nieuwe, gezondere aanbod. Je hebt echter net zo goed draagvlak nodig onder de vrijwilligers die in de kantine werken, zo weet Arno. “Ik heb wel gemerkt dat het ontzettend belangrijk is om de vrijwilligers die in de kantine werken mee te nemen in de veranderingen. Wij hebben hier 30 tot 35 vrijwilligers in de keukenhoek en de koffiehoek. Het is belangrijk dat zij zich allemaal betrokken voelen. Want anders worden ze er onverwacht mee geconfronteerd en zijn ze minder gemotiveerd om zich te verdiepen in nieuwe recepten en producten. Dat is echt iets dat wij geleerd hebben: neem iedereen mee in de verandering.”

Het nieuwe kassasysteem dat SVC2000 heeft aangeschaft moet het voor de voetbalclub nog makkelijker maken om te vergelijken, bijvoorbeeld tussen wat er op zaterdagochtend en zaterdagmiddag verkocht wordt of tussen de zaterdag en de zondag. “We hebben nu nog geen harde cijfers, maar ik heb niet de indruk dat we er als club op toe moeten leggen nu we ons aanbod gezonder hebben gemaakt.”