Meer aandacht voor gezondere snacks in de atletiek

Als het aan Jongeren Op Gezond Gewicht en de Atletiekunie ligt, kunnen bezoekers van atletiekclubs binnenkort meer gezonde producten in de kantine vinden. De twee partijen gaan een samenwerking aan waarmee zij clubs in het land helpen hun kantine gezonder te maken. Deze samenwerking werd vandaag, op de Dag van de Atletiek, beklonken.

De vraag naar gezondere voeding bij sportkantines groeit. Maar liefst 60% van de kantinebezoekers wil meer gezonde producten in de sportkantine.* “Met het project Team:Fit laten we, samen met ambassadeur Erben Wennemars, sportclubs zien hoe je het kantineaanbod gezonder kan maken. Atletiekclubs kunnen zo heel makkelijk voldoen aan deze groeiende vraag. De Atletiekunie pakt hierin een belangrijke rol door aangesloten clubs te wijzen op de mogelijkheden van een gezonder aanbod. Kantines creëren hiermee ook een gezondere omgeving voor kinderen, dubbele winst dus”, aldus Marjon Bachra, directeur Jongeren Op Gezond Gewicht.

Samen kom je verder 

Sportclubs die zich aansluiten bij Team:Fit, een initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, krijgen kosteloos een adviseur op bezoek. De adviseur helpt de clubs bij het organiseren van een gezonder aanbod in de sportkantine volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum. Hiernaast ontvangen de clubs advies over hoe zij hun clubkas gezond kunnen houden en tips over het enthousiasmeren van kantinebezoekers voor het gezondere aanbod.

”Naast bewegen is gezonde voeding essentieel voor een vitale samenleving. Als Atletiekunie vinden we het daarom belangrijk dat onze clubs een gezond aanbod hebben in hun kantines. We weten dat veel van onze clubs al gezonde producten serveren, met deze samenwerking kunnen we hen nóg beter adviseren hoe zij kunnen bijdragen aan een vitaal Nederland”, aldus Joëlle Staps, directeur a.i. Atletiekunie. 

Dag van de Atletiek

De 13e editie van de Dag van de Atletiek vormde het perfecte decor voor de aftrap van de samenwerking tussen de Atletiekunie en Jongeren Op Gezond Gewicht. Dit vanwege het centrale thema van het bestuurdersprogramma: de Open Club. Een belangrijk thema waarmee de Atletiekunie de komende acht jaar het verschil wil maken. In een open club vormt een sportvereniging een maatschappelijk betrokken organisatie die samenwerkt met lokale partners. Sportactiviteiten in de wijk en een gezond aanbod in het clubhuis zijn goede voorbeelden van de invulling aan de open club-gedachte en dragen direct bij aan een gezonde omgeving.

*Bron: Mulier Instituut en GfK.