Kantinescans geven mooi inkijkje in wat goed gaat en wat beter kan

Van juni tot en met december 2016 heeft het Voedingscentrum in 21 sportkantines de Kantinescan uitgevoerd. Deze scan helpt verenigingen te bepalen hoe gezond hun kantine al is. De scan laat je meteen weten hoe je ervoor staat: ben je op weg om een Bronzen Kantine te worden of lig je misschien al op koers voor Goud? Ook helpt de scan je om het aanbod in je kantine te verbeteren. 

Met de resultaten van de scans kregen de 21 verenigingen een mooi inkijkje in waar zij hoog scoren met hun aanbod en uitstraling, en waar voor hen nog kansen liggen. De resultaten zijn niet alleen nuttig voor de beoordeelde verenigingen, maar ook interessant voor jou als je met je vereniging de Kantinescan nog wilt laten afnemen!

De vier basisregels voor een gezonde sportkantine

Om met Team:Fit niveau Brons, Zilver of Goud te halen, is het belangrijk dat sportkantines aan de vier basisregels van het Voedingscentrum voldoen. Kun je als vereniging de regels afvinken? Dan is Goud binnen handbereik! De basisregels zijn simpel:

  1. Bied per productgroep ten minste één betere keuze aan
  2. Leg in ieder geval op de opvallende plaatsen betere keuzes
  3. Stimuleer het drinken van water
  4. Leg een gezonde aanpak schriftelijk vast in beleid

 

De Kantinescan-resultaten van de 21 sportkantines

De resultaten uit de Kantinescan zijn positief; de onderzochte sportkantines zijn al goed bezig met een gezonder aanbod. Eén kantine in Rotterdam heeft niveau Goud behaald. Vier andere kantines zijn uitgeroepen tot Zilveren Sportkantine. In 66 procent van de kantines is zowel groente als fruit verkrijgbaar, 29 procent biedt een van de twee aan; fruit of groente. Er is maar één kantine waar geen groente of fruit te koop is. Ook het verkopen van bruin brood wordt steeds normaler bij verschillende sportkantines. 

Alle kantines scoren goed op het gebied van water, basisregel 3. De meeste kantines hebben dit bereikt door simpelweg een watertappunt te plaatsen bij de vereniging. Het blijkt echter dat de meeste kantines wel nog stappen kunnen maken wat betreft de overige drie basisregels. Niet alle kantines voldoen namelijk aan die punten, waardoor niveau Brons voor hen nog net een stap te ver is. De oplossing hiervoor is vooral bij de eerste twee basisregels simpel: gebruik de Inspiratielijst van het Voedingscentrum en leg meer gezonde keuzes op de bar en bij de kassa en plaats in de bovenste helft van eventueel aanwezige automaten ook betere keuzes. Ook kun je de minder gezonde keuzes in kleinere hoeveelheden aanbieden en op een onopvallende plek neerleggen – waar ze nu vaak opvallend in grote dozen worden uitgestald. Zo vallen de gezondere keuzes direct meer op, dubbel winst dus!

 

Met simpele aanpassingen maak je grote stappen

Iets anders wat opvalt is dat de snoepautomaten en drankautomaten vaak nog gevuld zijn met een groot aantal minder gezonde keuzes. Verenigingen kunnen hier makkelijk stappen in zetten door meer producten uit de Schijf van Vijf en zoete en hartige snacks met maximaal 110 calorieën in de snackautomaten op te nemen.

De meeste kantines scoren goed op het aanwezige beeldmateriaal, alleen zijn hier vaak bierlogo’s op te zien die onbewust verleiden om toch voor de uitzonderingen te kiezen. Ook dit is simpel op te lossen: je zou als vereniging deze logo’s kunnen verwijderen of er iets anders overheen kunnen plakken.

Bij sommige kantines zijn ook veel suikerrijke sportdranken, ranja of energiedrankjes te zien. Een betere keuze maak je met water, eventueel met een smaakje, of met producten als O2 life, Crystal Clear, sportwater, Chaudfontaine fusion of Spa touch. 

 

Enthousiasme

Wat het Voedingscentrum tot slot opvalt, is dat het kantinepersoneel vaak enthousiast is om meer stappen te zetten op weg naar een gezondere kantine. “Op naar een succesvol 2017 met veel bronzen, zilveren en gouden sportkantines!”

Ben jij benieuwd hoe de kantine op jouw sportvereniging scoort en wil je daarom ook de Kantinescan uitvoeren? Neem dan contact op met je Team:Fit Adviseur, mail naar info@teamfit.nl of klik hier voor meer informatie.