Gezond eten is lekker en lekker is ook gezond!

Om in topvorm te blijven, eten prestatieve sporters gezond. Mensen die recreatief sporten, gaan in de sportkantine vaak voor de lekkere hap. Dat is algemeen bekend. Nogal opvallend, vind ik: de link tussen sport en voeding is bij de groep ‘recreatieve’ sporters nog niet logisch en dat is jammer. 

Want wanneer ben je een prestatieve sporter en wanneer een recreant? Gaat het prestatieve samen met het spelen van wedstrijden? Dat doen recreanten ook. Ieder weekend strijden er duizenden teams om de winst. Misschien gaat het dan om de hoeveelheid uren die een prestatieve sporter traint of om de manier waarop hij of zij sport bedrijft? Maar ook dat kan de reden niet zijn; het lichaam van iedere sporter, dus ook van de recreatieve sporter, op welk niveau dan ook, heeft behoefte aan gezonde voeding.

 

Nieuwe doelgroep in de sportkantine

Het tweede punt dat naar voren komt is dat de prestatieve sporter veel minder te zien is in de sportkantine. In mijn ogen dus een potentieel nieuwe doelgroep, aangezien deze groep sporters het belang van voeding en sport wel inziet. En dus ook, volgens mij, bereid is om geld uit te geven, maar dan wel aan kwalitatief goede producten die passen bij een sportieve en gezonde levensstijl.

Wat zijn kwalitatief goede producten? Dat zijn producten die belangrijke voedingsstoffen leveren, voor, tijdens of na een inspanning. Zowel voor de topsporter als voor de recreant. Denk bijvoorbeeld aan kwark. Een goede bron van eiwit, en eiwitten zijn weer belangrijk voor onze spieren. Of een banaan, die een bron van koolhydraten is. Koolhydraten zijn de energieleveranciers voor ons lichaam, en ze zijn hard nodig bij een intensieve inspanning die langer dan 60 minuten duurt.

Verder telt natuurlijk ook of het product nog andere waardevolle aanvullingen levert. Denk aan vitamine C in vers fruit, vezels in volkoren brood of goede vetten. Bied dit soort producten aan en je haalt een nieuwe doelgroep over de streep. Omzetverhogend dus.

 

Iedereen blij met een gezondere hap op de menukaart

Wil je ook de prestatiesporter naar je sportkantine trekken? Of juist de recreatiesporter een lekker én gezonder alternatief bieden? Zet dan een gezondere hap op de menukaart. Een mooi voorbeeld is de volkoren wrap met tonijn en groenten, waarvan je het recept hier vindt. Gezond, omdat er groenten worden gebruikt als spinazie of sla, en ook makkelijk klaar te maken. In tonijn op waterbasis zitten veel eiwitten en weinig vetten. Je kunt de wrap besmeren met een klein beetje yoghurtmayonaise of avocado voor een lekkere smaak. En klaar is je lekkere, gezonde gerecht. Zet het smakelijk op de kaart en iedereen zal ervan smullen!

 

Esther van Etten is sportdiëtist. Zij begeleidt sporters op recreatief en topniveau. Daarnaast is zij moeder van twee dochters en zelf een fanatieke sporter.

Deze column is mede mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.