“Gezond eten is gewoon veel lekkerder dan eten uit de frituur” - Cantina Atletiekbaan Overvecht

Yet van den Bergh van Cantina Atletiekbaan Overvecht in Utrecht kijkt graag over grenzen heen. Houdt ze eten over? Dan zorgt ze dat het terechtkomt bij arme gezinnen die daar dolblij mee zijn. Willen de schaatsers van het naastgelegen Regionaal Talenten Centrum, die trainen op de Vechtse Banen, in de Cantina komen eten? Dan maakt ze verse pasta pesto met basilicum en pijnboompitten. En is er een toernooi op de atletiekbaan? Dan verwent ze de deelnemers graag met versgemaakte soep.

“Toen ik de Cantina startte, heb ik meteen gezorgd dat je er gezonde dingen kunt kopen”, vertelt Yet. “Niet eens zozeer vanwege alle aandacht voor het belang van gezonde voeding, maar omdat ik gezond eten gewoon veel lekkerder vind dan eten uit de frituur. Ik maak lekkere soepen en elke woensdag een daghap. Ik heb de frituur standaard uit staan. Ook bij toernooien zorg ik altijd voor gezond eten. Ik sta op zo’n dag gerust honderden gehaktballetjes voor de soep te draaien.”

Ook de bouillon voor de soep maakt Yet zelf. “Ik haal botten bij de slager, zet ze op in water en een dag later heb ik een lekkere bouillon. Daar doe ik veel groenten bij en bijvoorbeeld komijn, zodat het net een andere smaak heeft dan thuis. Je kunt ook soep maken uit een pakje en een zakje, maar ik vind het leuker om het op deze manier te doen. Het is ook helemaal niet veel werk. Wat ik niet meteen gebruik vries ik in, zodat ik een voorraad bouillon heb. De ene keer maak ik daar tomatensoep van met een paar kilo verse tomaten, de andere keer broccolisoep met veel broccoli.”

Liever soep dan gevulde koek

De bezoekers van Cantina Overvecht moesten in het begin even wennen aan de aanpak van Yet, maar vragen nu zelf om de gezonde producten. “Heb je soep?”, vragen ze dan. “En mensen die eerst altijd een sportdrankje met een gevulde koek kochten nemen nu standaard soep met een biertje. En ja, dat biertje is natuurlijk ook niet helemaal gezond, maar ik wil ook niet Roomser dan de paus zijn. De gevulde koeken heb ik zelfs uit het assortiment gehaald, want die liepen helemaal niet meer. Mensen kiezen liever voor iets anders.”

Yet brengt ook actief bij de bezoekers van de Cantina onder de aandacht welke gezonde keuzes ze kunnen maken. “In het snoepassortiment ligt nog wel een Mars en een Nuts, maar als ik vertel dat ik ook een lekkere Liga heb gevuld met appel, dan zegt iemand de volgende keer: doe mij maar weer zo’n appel-Liga. Er zijn veel dingen die gezond én lekker zijn. Maar daar moet je de mensen even op attenderen.”

Niks weggooien

Yet heeft er plezier in om zich te verdiepen in nieuwe gezonde producten die ze aan het assortiment in de Cantina kan toevoegen. “Ik maak nu ook smoothies met bevroren fruit. Dat loopt nog niet heel hard, maar in de zomer gaat het sneller, denk ik. Ik wil er meer over uitzoeken, zodat ik ook smoothies met melk en yoghurt kan maken. Ik heb gewoon alcoholvrij bier en ook een alcoholvrij witbiertje aan het assortiment toegevoegd. Elke keer kijk ik weer waar ik de mensen een plezier mee kan doen zonder dat ik hoef in te leveren op smaak en kwaliteit. En dat lukt goed: vaak is de kwaliteit zelfs beter.”

“Ik kijk naar wat lekker, makkelijk te maken en ook betaalbaar is. En ik houd er niet van om veel weg te moeten gooien. Daar ben ik heel slecht in. Het is wel eten dat je dan weggooit. In de Cantina organiseer ik ook feestjes. Als er dan eten over is, bel ik de Zorgzusters, een organisatie van Marokkaanse vrouwen die een netwerk hebben van arme gezinnen en/of vluchtelingen die hier nog maar kort zijn met hun gezin. Zij hebben weinig tot niets. Ik stuur een berichtje naar de Zorgzusters dat ik eten over heb en zij komen het vervolgens halen. Vaak kunnen daar wel vier tot vijf gezinnen van eten. Het is een leuke samenwerking.”

Koken voor schaatsers

Naast Cantina Overvecht ligt de Vechtse Banen, waar het Regionaal Talenten Centrum is gestart voor schaatsers en shorttrackers. “De kinderen die daar trainen kwamen hier in de zomer eten”, vertelt Yet. “Ze trainen zich in de zomer helemaal kleurenblind voor de wedstrijden in de winter. Dan moet je goed eten. Dus kwamen zij met hun schaatsen om hun nek de Cantina in en maakte ik bijvoorbeeld lasagna of verse pasta pesto met basilicum en pijnboompitten. Zij vonden het heerlijk! Toen ik nasi had gemaakt, kwam de moeder van een van de meisjes zelfs naar mij toe om te vragen hoe ik die nasi maakte. Ik ga daarvoor echt naar de toko om verse ingrediënten te halen, zoals citroengras en gember. De moeder vertelde dat haar dochter niet van nasi hield, maar die van mij geweldig vond. Zo leuk dat ze daarvoor speciaal naar de Cantina kwam.”

Daghap op woensdag

Hoewel Yet veel experimenteert met nieuwe producten en gerechten, waakt ze er wel voor dat ze niet te grote stappen zet. “Aanbieden, promoten en erover vertellen: dat is belangrijk als je iets nieuws introduceert. Ik kook altijd op woensdag, bijvoorbeeld goulash met verse paprika en ui of een lekker gerecht met kip en verse groenten. Inmiddels weten de sporters die hier komen dat en eten ze op woensdag bewust niet thuis om hier de daghap te kunnen bestellen.”