Een zomer vol inspiratie!

Het is zomer! Alle competities zijn klaar, nu is het tijd voor terugblikken en vooruitkijken. De ene vereniging met een iets beter gevoel dan de andere. Op naar een nieuw seizoen waarin weer gestreden kan worden om een plekje bovenaan. Maar nu eerst vakantie. Een rustige periode waarin naast alle bestuurtechnische zaken ook kan worden nagedacht over een gezondere invulling van de kantine. Mochten jullie als club nog twijfelen of zien jullie beren op de weg? Zonde en zeker niet nodig!

Want de verenigingen die de stap naar een gezonder assortiment hebben gemaakt zijn zeer tevreden, blij en heel trots op het resultaat. Dat bleek tijdens een Team:Fit-bijeenkomst op vrijdag 16 juni. Door Team:Fit was ik die dag uitgenodigd om een van de tafelsessies te leiden, waarin kantinebeheerders en -dames, verenigingsbestuurders en vrijwilligers hun gezonde sportkantine-ervaringen met elkaar deelden.

Team:Fit-bijeenkomst

Drie rondes van twintig minuten lang tips, ideeën en niet te vergeten inspiratie! Wat goed om te horen dat een gezonder assortiment helemaal niet leidt tot een daling van de omzet. Integendeel! Wat heb ik ontzettend leuke initiatieven gehoord. En dat de regel ‘voor vier uur geen frituur’ ook echt door een vereniging is toegepast zonder enige aarzeling of commentaar: top!

Doe mee!

Na deze middag zijn er weer verenigingen om. Er zijn afspraken met coaches van Team:Fit gemaakt om eerste of volgende stappen richting een vernieuwd en gezonder assortiment te zetten. De adviezen van de Team:Fit-coaches kosten je club niets. Je hoeft jouw club alleen maar aan te melden voor Team:Fit en daarna komt de coach kosteloos bij je langs.

De ingrediënten voor succes

Tijdens de tafelsessies heb ik steekwoorden opgeschreven. Woorden die vaak voorbij kwamen en belangrijk zijn in het veranderproces. Welke ingrediënten heb je nodig om succesvol te zijn?

1. Draagkracht

Je hebt een ‘harde kern’ nodig die tijd wil investeren in een gezondere kantine. Kantinemedewerkers en het bestuur moeten achter het plan staan, en kunnen ook deel uitmaken van jullie eigen ‘Team:Fit’. Dan creëer je meer draagkracht en stuit je minder op weerstand.

2. Voorbereiding

Er is veel voorbereiding nodig om praktische invulling te geven aan alle ideeën. Want hoe leuk het ook is, met praten alleen gebeurt er niets. Het duurt natuurlijk ook even voordat alles staat. Een goede voorbereiding helpt daarbij.

3. Stap voor stap

Neem de tijd en verander niet alles tegelijk. Dan kunnen leden wennen. Begin bijvoorbeeld met water vooraan in de koeling te zetten. En geef frisdranken een minder prominente plek. Een kleine moeite maar met een groot effect.

4. Motivatie, doorzettingsvermogen en enthousiasme...

...zijn de sleutelwoorden voor succes. Want zonder deze ingrediënten kom je niet ver. Informeer de leden goed, motiveer en zet door als de neuzen niet allemaal dezelfde kant op kijken. Blijf enthousiast!

De Team:Fit-bijeenkomst heeft de deelnemers en mij persoonlijk enorm veel energie gegeven. Die energie geef ik graag door aan jullie. De beloning is geen beker of medaille, maar ontzettend veel waardering!

Ik wens iedereen een mooie, ontspannen zomerstop. Op naar een nieuw seizoen met hopelijk veel gezondere sportkantines.

Esther van Etten is sportdiëtist. Zij begeleidt sporters op recreatief en topniveau. Daarnaast is zij moeder van twee dochters en zelf een fanatieke sporter. 

Deze blog is mede mogelijk gemaakt door FrieslandCampina.