DrinkWater-campagne in Harderwijk: “Iedere vereniging kan meedoen”

Water drinken is leuk en lekker. Om dat nog veel meer onder de aandacht te brengen is er de DrinkWater-campagne van Team:Fit. Heb je als vereniging een eigen clubhuis, dan is het makkelijk om je sporters water aan te bieden. Maar ook verenigingen zonder eigen kantine kunnen meedoen. Buurtsportcoach Pepijn Albers vertelt hoe ze dat in Harderwijk doen. 

“In Harderwijk hebben we een aantal verenigingen met een eigen kantine, maar ook veel verenigingen die geen eigen kantine hebben en vooral gebruikmaken van sporthallen”, legt Pepijn uit. “We vinden het belangrijk dat ook zij mee kunnen doen met gezonder eten en drinken, daarom zijn we ongeveer anderhalf jaar geleden gestart met de DrinkWater-campagne, een campagne die is opgezet door Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG).”

Het plan om mee te doen aan de DrinkWater-campagne werd gepresenteerd tijdens het Sportplatform, een jaarlijkse bijeenkomst in Harderwijk waar Jongeren Op Gezond Gewicht een workshop gaf. “Daar waren meteen verenigingen die wel interesse hadden. Met hen zijn we in gesprek gegaan om te kijken hoe we hen konden helpen.”

 

Gewoon doen

“Daarna is het een kwestie van gewoon doen”, stelt Pepijn. “Er doen inmiddels een stuk of zeven verenigingen mee. Zij zijn een commitment aangegaan, wat betekent dat ze er ook iets over hebben vastgelegd in hun beleid en dat ze het hebben gecommuniceerd naar hun leden. De DrinkWater-campagne gaat niet alleen over water drinken tijdens de wedstrijden, maar juist ook rondom trainingen. Daarom is het goed om ook de trainers erbij te betrekken.”

Bij elke vereniging die meedoet, organiseert het team van Jongeren Op Gezond Gewicht een kick-off. “Daar delen we bidons uit en krijgen de trainers en de kinderen informatie over waarom water drinken belangrijk is. We kunnen dat bij een gewone training doen of bij een jeugdtoernooi, maar net wat de vereniging wil. Ook hebben we posters laten maken met leuke waterweetjes die de verenigingen kunnen ophangen in de sporthal of digitaal kunnen gebruiken.”

Pepijn haalt een mooi voorbeeld aan van de lokale kickboksschool. Daar is water drinken al haast vanzelfsprekend én wordt duidelijk gemaakt waarom voldoende water drinken zo belangrijk is. “De wedstrijdsporters daar worden voor en na afloop van de training gewogen. Zijn ze door de training twee kilo kwijtgeraakt, dan moeten ze eerst twee liter water drinken. En ook bij de andere sporters moet de bidon met water aan het eind van de training leeg zijn. Er mag niet iets anders dan water gedronken worden. Dat klinkt best wel streng, en bij die sport kan dat, maar ook bij de lokale basketbalclub zie je de bidons op de training.”

 

Water drinken stimuleren met het beweegteam

JOGG-regisseur Kasper Doesborgh neemt in Harderwijk de beleidsmatige kant van de DrinkWater-campagne voor zijn rekening, Pepijn doet als buurtsportcoach het uitvoerende werk. “Maar dat kan ik niet alleen, daarom heb ik een beweegteam dat bestaat uit twee stagiaires. Zij gaan mee naar kick-offs en naar uitvoeringsbijeenkomsten. Dankzij de stagiaires kunnen we gewoon net wat meer bieden aan de verenigingen.”

 

Meer hulp

Het leuke is dat verenigingen nu ook naar Pepijn en zijn beweegteam toe komen als ze iets organiseren, bijvoorbeeld een toernooi. “Ze vragen ons hoe ze het juiste eten en drinken kunnen aanbieden en wat wij daarin kunnen betekenen. Vaak komen wij dan naar zo’n toernooi met een standje met gezonde snacks, broodjes gezond en natuurlijk water. Dat zou ik niet alleen kunnen doen, daar hebben we echt het beweegteam voor nodig.”

Het is inmiddels ongeveer een halfjaar geleden dat de DrinkWater-bidons zijn uitgedeeld. “Over een maand of wat gaan we evalueren”, zegt Pepijn, “maar ik hoor nu al in de wandelgangen dat de bidons veel gebruikt worden.”